Pe data de 13 aprilie în Căminul Cultural din satul Todirești a domnit gluma și voia bună la festivalul „Lume, lume, hai la glume”, aflat la cea de-a 11-a ediție. În cadrul lui au participat patru colective teatrale. E vorba de „Baștina” din municipiul Bălți, „Vlădenii” de la Casa Raională din Pârlița, „Batârenii” din satul Batâr, raionul Cimișlia și respectiv „Gură spartă” din Todirești.
Activitatea a demarat cu un prolog umoristic prezentat de Viorica Culeac, șefa Căminului Cultural Todirești și Elizaveta Mămăligă, conducătoare artistică la aceiași instituție. Fiecare colectiv a venit în scenă cu piese umoristice care au ridicat buna dispoziție spectatorilor. Teatrul „Vlădenii”, condus de Tatiana Babin, a prezentat sceneta „La fântâna cu bucluc”, cei de la Batâr, Cimișlia, scenetele „Ce să facem ca să nu dispară natalitatea?” și „O întâmplare în lift”, colectivul dramatic „Baștina”, Bălți, sceneta ,,La medic” și „Gură spartă” – „Autobusul”.
„A fost o reală plăcere să fim parte a festivalului de satiră și umor „Lume, lume, hai la glume”. Sperăm că „La fântâna cu bucluc”, prezentat de teatrul dramatic „Vlădenii” a contribuit de bună seamă la generarea stării de bine din cadrul acestui eveniment”, a menționat regizoarea colectivului, Tatiana Babin.
La festival au fost prezenți epigramiștii Ion Diviza și Gheorghe Bâlici, care au dat o apreciere înaltă colectivelor participante, accentuând rolul teatrului în viața cotidiană. „Dacă nu ar fi oameni asemeni celor ce au prezentat astăzi în scenă nu ar fi avut loc un asemenea festival, de aceea, este necesar să păstrăm aceste valori, fiindcă teatrul de satiră și umor face ca oamenii să mai uite de greutăți, să mai uite de problemele pe care le au”, a punctat epigramistul, Ion Diviza.
„Este îmbucurător faptul că la sat există actori, entuziaști, care dau culoare și valoare vieții, ne aduc zâmbetul pe buze. Ei știu cum să transmită prin prisma teatrului realitățile vieții cotidiene”, a specificat, Victor Celan, specialist principal Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
Momente artistice au avut cantautorul Vasile Lupu-Cetireanul și Mircea Zgherea, actor și interpret de muzică folk din Chișinău.
„Sperăm că ne-a reușit acest festival, care vine să demonstreze din an în an că spiritul critic, inteligența și umorul autentic sunt valori vii, prețuite în comunitatea noastră”, a concluzionat Viorica Culeac, șefa Căminului Cultural Todirești.
Pentru participare la festivalul „Lume, lume, hai la glume” și pentru promovarea artei teatrale, colectivele au fost menționate cu diplome din partea Consiliului Raional Ungheni. Cu suport financiar în organizarea evenimentului au contribuit Consiliul Raional Ungheni, Secția Cultură și Turism Ungheni și Primăria comunei Todirești.