În cadrul evenimentului „Ziua Siguranței” la LT Sculeni s-a simulat o alertă falsă cu bombă, o stingere de incendiu și o descarcerare a unei persoane imobilizate într-un automobil ce a suferit un grav accident, depistare de substanțe interzise, demonstrație a unor exerciții de apărare.
În cadrul acestei acțiuni 517 elevi, 27 de învățători și profesori și 8 angajați auxiliari de la Liceul Teoretic Sculeni au fost instruiți despre regulile generale de securitate în timpul situațiilor de urgență.
Elevii au văzut cum intervin organele de securitate în situații de risc
În cazul alertei cu bombe angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au evacuat toți oamenii aflați în clădire, au verificat clădirea instituției. S-a stabilit că alerta a fost una falsă. Polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Ungheni au informat elevii despre riscul apelurilor false la Serviciul Unic de Urgență „112”.
Direcția Situații Excepționale Ungheni a simulat o stingere de incendiu și o descarcerare a unei persoane imobilizate într-un automobil ce a suferit un grav accident. Elevilor le-a fost explicat pe etape fiecare acțiune întreprinsă de salvatori. O demonstrație deosebită a avut-o cățelul pe nume Colt, care cu succes a depistat substanțe narcotice ascunse într-un automobil. Acesta este dresat să depisteze nu doar substanțe interzise, dar și obiectele explozibile. Inspectoratul General de Carabinieri, subdiviziunea specială „Scorpion”, a demonstrat exerciții fizice: rețineri, acțiuni de apărare, lupte corp la corp, trageri și procedee cu arma. Școlarii au putut interacționa direct cu mijlocele de transport și tehnica din dotare a subdiviziunilor ministerului.
Această acțiune ar putea fi o ghidare în carieră pentru unii elevi
Colaborarea între insti-tuții și instruirea practică este benefică, de această părere este convinsă administrația instituției. „Salut colaborarea dintre organele de ordine cu instituția noastră de învățământ. Copiii trebuie să cunoască cum să acționeze în cazurile situațiilor excepționale. Noi teoretic îi instruim, însă partea practică este importantă și nu trebuie de neglijat. Mai văd aici și o potențială ghidare în carieră pentru elevi. Astăzi ei au interacționat direct cu aceste profesii, au pus întrebări reprezentanților, în urma demonstrațiilor copiii ar putea să îndrăgească aceste profesii”, a menționat Iulia Ciuvaga, directoarea Liceului Teoretic Sculeni.
Elevii susțin că această acțiune i-a sensibilizat, ei vor apela la numărul unic de urgență „112” doar în cazuri reale. Unii din ei în viitor ar putea să opteze pentru o profesie din cadrul organelor de forță. „Acțiunea de azi a fost benefică pentru mine. Ea m-a sensibilizat să prețuiesc efortul organelor care mențin ordinea publică. Totodată, este o lecție practică cum să procedăm în situații de risc. Sunt sigură că unii colegi de ai mei în viitor vor deveni salvatori sau polițiști” a specificat Alina elevă în clasa 12-a la L.T. Sculeni.
Să nu uite de colegi, să-și păstreze calmul în timpul evacuării
Apelurile false la centrul unic de urgențe îngreunează activitatea forțelor de ordine. Copiii trebuie să cunoască organele competente care mențin ordinea și securitatea publică. „Azi am simulat o alertă cu bombă, am instruit copiii să își păstreze calmul. Totodată, în momentul evacuării să nu uite de colegii lor. În cazul unei alerte false statul cheltuie circa 15 mii lei, acești bani pot fi utilizați în altă parte. De exemplu, în educație. Prin acțiunea de azi ne-am propus să creștem interesul copiilor față de siguranța proprie, să sporim nivelul de cunoștință privind securitatea în rândul populației, să sensibilizăm copiii privind rolul și sarcinile instituțiile responsabile de asigurarea ordinii și securității publice” ne-a comunicat Vasile Burlacu, șeful Secției de Securitate Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni.
Acțiunile de instruire au fost organizate în comun cu subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu: Inspectoratul de Poliție Ungheni, Direcția Situații Excepționale Ungheni, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Direcția Regională Vest și Inspectoratul General de Carabinieri, Direcția Regională Nord.
Evenimentul face parte din planul de acțiuni sociale, dedicate „Zilei siguranței”, instituită prin Ordinul MAI nr.410/2022, la data de 28.09.2022.