Tineri din Ungheni, Norvegia și România s-au implicat și în acest an în campania socială „Love Europe”. Această inițiativă și-a propus să aducă împreună tineri din diferite țări pentru a crea legături de prietenie și solidaritate, prin activități sportive și de voluntariat. Proiectul, coordonat de Bisericile Vineyard Oslo și Ungheni, în colaborare cu Tineri pentru Misiune (YWAM), a luat naștere dintr-o poveste emoționantă – cea a Mașei, o fată de 12 ani care a rămas în Ungheni în timp ce părinții ei erau plecați la muncă în Polonia.
Activități diverse
În acest an în cadrul proiectului, tinerii au participat la o tabără de zi în engleză pentru copii, unde programul era în limba engleză, oferindu-le copiilor o experiență pentru a-și consolida cunoștințele lingvistice. De asemenea, voluntarii au vizitat la domiciliu persoane singuratice, cu nevoi speciale și familii social-vulnerabile, oferindu-le pachete cu produse alimentare și discuții prietenoase din mai multe sate din raionul Ungheni (Gherman, Măgurele, Boghenii Noi, Măcărești, cartierul Dănuțeni) și două din raionul Fălești (Taxobeni și Hrubna), oferindu-le ajutor în gospodărie și pachete cu produse alimentare, îmbrăcăminte și încălțăminte. Un moment deosebit a fost vizita la un bătrânel care avea ca interlocutor un papagal și își dorea foarte mult o femelă pentru acesta. Voluntarii au colectat bani și i-au făcut cadou o femelă de papagal. Alte echipe de voluntari au achiziționat televizoare pentru persoanele vârstnice. Toate aceste gesturi simple au adus bucurie și speranță în viețile oamenilor, demonstrând că tinerii au puterea de a face o diferență pozitivă în comunitatea lor.
Alt moment deosebit al proiectului au fost bancheturile. În fiecare localitate unde s-au deplasat voluntarii au organizat bancheturi, oamenii au putut socializa și s-au bucurat de o companie plăcută. „Am reușit să aducem lumină și bucurie în viețile oamenilor”, a mai adăugat Violeta Procopciuc, membră a AO Speranța Vieții, una dintre organizațiile implicate în proiectul „Love Europe”.
Competiții Sportive
Cei peste 200 de voluntari din Ungheni, Norvegia și România au avut ocazia să se întâlnească și să se cunoască prin meciuri de volei și fotbal. Aceste competiții sportive au oferit un cadru propice pentru consolidarea prieteniei și dezvoltarea spiritului de echipă. Indiferent de naționalitate sau limbă vorbită, tinerii au reușit să comunice prin limbajul universal al sportului, descoperind astfel că pasiunea și fair-play-ul pot depăși barierele culturale. În acest an s-au mai organizat meciuri de minifotbal unde au participat opt echipe deosebit de competitive: Inspectoratul de Poliție din Ungheni, BPDS Fulger, Direcția Regională Vest a Poliției de Frontieră, Inspectoratul Național de Securitate Publică, Direcția Situații Excepționale Ungheni, Batalionul de Artilerie „Prut” Ungheni, Organizația Norvegiană „Tineri pentru Misiune”, inclusiv o echipă a AO Capelan de Patrulă și două echipe de volei: din cadrul Inspectoratul de Poliție Ungheni și a Organizației Norvegiene „Tineri pentru Misiune”. Toate echipele au demonstrat determinare și spirit de echipă.
Banchet unde am sărbătorit victoria, am sărbătorit familia și importanța ei, a menționat Tudor Procopciuc, care este și membru al organizației Capelan de patrulă.
Proiectul „Love Europe”, desfășurat pentru al doilea an în Ungheni, a reușit să unească tineri din Ungheni, Norvegia și România prin activitățile de voluntariat desfășurate în perioada 22-29 iunie. Gesturile simple ale voluntarilor au adus bucurie și speranță în viețile oamenilor, demonstrând că tinerii au puterea de a face o diferență pozitivă în comunitatea lor.
Tudor Procopciuc le mulțumește tuturor, voluntarilor, administrațiilor instituțiilor de învățământ din municipiul Ungheni (elevii de aici au fost voluntari traducători pentru colegii lor din Norvegia), primăriilor din toate localitățile.
Inspirat de povestea Mașei
Construirea punților între tineri ideea proiectului „Love Europe” a fost inspirată de povestea Mașei, o fată care a trăit fără părinți încă de la vârsta de 4 ani. Experiența ei de viață l-a emoționat pe Runar Byberg, directorul Tineri pentru Misiune (YWAM) din Norvegia: „Era 2019. Ne aflam în Parcul „Micul Cluj” și am văzut pe o bancă o fetiță foarte tristă. M-am apropiat de ea și am întrebat-o cum o cheamă și de ce e tristă. Ea mi-a spus că numele ei e Mașa, are 12 ani și de opt ani își așteaptă părinții să vină acasă. Aceștia erau plecați în Polonia la muncă. Atât de mult m-a emoționat istoria ei încât mi-am zis că trebuie neapărat să fac ceva ca să le arăt acestor copii și tineri că ei nu sunt singuri”, ne povestește Runar. Astfel, împreună cu colegii săi, a căutat modalități de a aduce tineri împreună într-un spirit de solidaritate și compasiune. Prin activitățile din cadrul proiectului, tinerii au învățat să depășească diferențele culturale și să se bucure de diversitatea Europei, construind punți de înțelegere și prietenie.