Centrul Educaţional din oraşul Ungheni, deschis după desfiinţarea şcolii-internat, s-a transformat într-un complex de activităţi. Să le enumerăm: două şcoli sportive pentru copii, un cămin pentru elevi şi familii cu un venit mic, o cantină… Mai nou, aici s-a găsit loc şi pentru o instituţie de cult. Ea şi-a făcut loc într-o încăpere în unul din cele două cămine care au rămas moştenire Direcţiei Raionale Învăţământ, Tineret şi Sport Ungheni (DRÎTS). Întrebarea noastră, de ce în incinta Centrului Educaţional a apărut o instituţie de cult, l-a nemulţumit pe Alexandru Ciuvaga, şeful acestei direcții, zicându-ne că n-ar trebui să existe o atare întrebare. Tot dânsul ne-a spus răstit că, chipurile, acolo s-ar putea să se roage tinerii(!)
Vadim Corostinschi, secretarul de presă de la Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, spune că acest locaş nu aparţine Mitropoliei Moldovei. Într-adevăr, despre aceasta înştiinţează şi anunţul de pe frontispiciul clădirii, de unde aflăm că biserica este un proiect al Patriarhiei Române, Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor.
Cel care vine ori de câte ori este nevoie la Ungheni pentru a oficia slujbele, ar fi diaconul Chirilă Dănuţ din Iaşi, România. Despre aceasta am aflat chiar de la preot, cu care am discutat telefonic și care ne-a spus că biserica parohială poartă numele Sf. Apostol Andrei, care mai este numit şi ocrotitorul tuturor românilor. Potrivit dânsului, biserica s-a deschis pe data de 1 martie şi nu atât de mulţi enoriaşi îi trec pragul. Activitatea ei ar fi început în baza unui act de arendă încheiat între Mitropolia Basarabiei şi DRÎTS. Nu am reuşit să aflăm care este taxa anuală pentru darea în locaţiune a acestei încăperi, căci părintele Chirilă a spus că este o informaţie confidenţială, totuşi a subliniat că termenul de arendă ar fi de 15 ani.
Petru Langa, vicepreşedintele raionului Ungheni, spune că nu cunoaşte toate detaliile cum a fost posibilă deschiderea unei biserici în incinta Centrului Educaţional, dar cu certitudine poate afirma că nu este nici un temei legal, mai ales că acesta este patrimoniul Consiliului Raional. Cu alte cuvinte, logic ar fi ca să existe o decizie a Consiliului Raional Ungheni, care ar permite această acţiune.
Valentina Bordianu, specialistă la Direcţia Situaţii Excepţionale şi Protecţia Civilă, spune că a fost surprinsă să vadă că în incinta unui cămin de pe teritoriul Centrului Educaţional activează o biserică. „Nu am dat niciun aviz, care ar legaliza desfăşurarea unor activităţi de cult în această instituţie. E un loc public, cum putea cineva să îşi permită să lucreze fără avizul organelor competente”, se întreabă specialista. De altfel, activitatea acesteia trebuia să fie vizată şi de Centrul Sănătate Publică.
Totuşi, părintele Chirilă spune că aici vor fi oficiate şi cununii şi botezuri, aşa cum este stipulat în regulamentul de activitate al unei biserici parohiale. Pe viitor se intenţionează să fie înălţată şi o biserică cu acelaşi nume. Oare nu pe terenul liber de lângă clădirea căminului? „Nu ştiu, vom vedea, biserica va fi acolo unde vor dori enoriaşii”, a conchis părintele.