Ajunul sărbătorilor din august a fost fierbinte la „Unghiul”. Cineva s-a plâns că unele zone din Ungheni sunt împânzite de ambrozie care acum este în floare și e foarte mult alergen. Altul nu a putut să treacă cu mașina spre casa sa, pe drumul îngust pe care proprietarul uneia dintre instituții l-ar fi redus cu 20 cm, pentru că a decis să izoleze termic pereții oficiului. Dar cele mai multe plângeri s-au referit la faptul că s-ar fi decis să se facă economii pe seama pensionarilor nenorociți, disponibilizând lucrătorii sociali și lipsindu-i pe bătrâni de ajutorul necesar. Potrivit interlocutoarei din Cornești, problema va fi rezolvată definitiv la 29 august, iar data de 23 august a devenit o zi de doliu dublă pentru ea, deoarece anume în această zi ultima dată ar fi venit la ea lucrători serviciului social.
În aceeași zi, am decis s-o întrebăm pe Svetlana Nemțanu, șefa serviciului deservire la domiciliu al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, ce se va întâmpla la această dată. S-a dovedit că nimic. Există pur și simplu Hotărârea Guvernului nr. 1034 din 31.12.2014 cu privire la aprobarea Regulamentului-cadru al Serviciului de îngrijire socială la domiciliu care prevede că de serviciile gratuite ale serviciului respectiv beneficiază persoanele vârstnice care au atins vârsta standard de pensionare şi persoanele cu dizabilităţi, lipsite de suport din partea copiilor, a familiei extinse şi a altor persoane (prieteni, rude, vecini).
Specialistul spune că nu ar trebui să se ia la deservire persoane care au copii și aceștia lucrează, sunt în stare să-și întrețină părinții, să le ajute. Dar, cunoscând situația din țară, în lista beneficiarilor acestui serviciu au fost incluși și cei care nu corespund cerințelor. Când a avut loc controlul, specialiștilor din Ungheni li s-a vorbit despre acest lucru, de aceea au decis să verifice din nou totul și să precizeze. Deci, ei verifică, precizează. La unii utilizatori ai serviciilor au venit copiii și locuiesc cu ei, sunt beneficiari ai căror copii lucrează în Ungheni, Chișinău. Este adevărat, fiecare caz e individual. Dar lucrătorii sociali nu sunt disponibilizați și nu vor fi lipsiți de îngrijire la domiciliu persoanele în vârstă, ai căror copii sunt și ei pensionari.
Potrivit asistentului social al Primăriei comunei Morenii Noi, Veaceslav Guțuleac, doi lucrători sociali au deservit 17 persoane, inclusiv în satul Șicoveț. După toate precizările, la doi beneficiari li s-a refuzat serviciul la domiciliu. Unul dintre ei are patru copii care trăiesc și lucrează în Rusia și, probabil, sunt în stare să plătească pentru îngrijirea mamei lor. Al doilea beneficiar are o fiică în același sat.
E ciudat, de ce persistă încrederea că s-ar fi decis cu adevărat să se economisească pe seama celei mai sărace și mai defavorizate categorii de cetățeni?