Legea nr. 133 cu privire la ajutorul social, adoptată la 13.06.2008, a intrat în vigoare după 3,5 luni, iar modificările în capitolul III (2), operate abia în decembrie anul trecut și care au intrat în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, în ianuarie curent, se pare că încă nu acționează, deși se referă la o problemă destul de importantă – organizarea muncii în interesul comunității.
Aceste amendamente obligă șomerii înregistrați la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social, să presteze, la solicitarea primarului, activități de interes comunitar, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă şi a normelor de securitate și sănătate în muncă. Constantin Potlog, șef adjunct al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din raionul Ungheni, a explicat că întârzierea a avut loc din motive tehnice, până au stabilit listele potențialilor lucrători în interesul comunității din rândul beneficiarilor de ajutoare sociale conform acestui articol. Aceste liste au fost elaborate în întreaga țară, centralizat, pentru fiecare primărie separat, de un program special de calculator. Abia săptămâna trecută au fost trimise la primării atât în format electronic, cât și prin poștă, iar înainte de aceasta, potrivit sursei, au avut loc seminare. Care primării anume s-au grăbit să profite de această oportunitate, el încă nu poate spune.
De menționat că numai în septembrie, printre beneficiarii de ajutor social au fost 2855 de familii, pe listele voluntarilor de nevoie, care urmează să lucreze în interesul comunității, figurează aproape 900 de persoane. Valoarea totală a ajutoarelor sociale în raion constituie acum peste 2 milioane 600 mii lei. Ea se schimbă lunar și va crește semnificativ în perioada noiembrie-martie, când se plătește indemnizația pentru perioada rece. Apare o întrebare care deocamdată nu are răspuns: se vor recupera aceste ajutoare prin munca neremunerată?
Potrivit lui Veaceslav Guțuleac, asistent social la Primăria comunei Morenii Noi, în satele lor sunt aproximativ 50 de beneficiari de ajutoare sociale, iar odată cu achitarea compensațiilor pentru perioada rece, numărul lor va fi de aproape 80. În listele pe care le-au primit sunt 12 viitori angajați. Lucrările sunt planificate, în fond, la salubrizarea teritoriului, de-a lungul drumurilor, la cosit, la văruit, de exemplu, la stațiile transportului de pasageri. Săptămâna viitoare se intenționează a-i invita pe acești oameni ca să discute problema respectivă.
Și primarul comunei Valea Mare, Galina Varvariuc, a spus că au 12 persoane pe aceste liste și au avut deja o conversație cu ei. Oamenilor li s-a explicat că acest lucru se face în conformitate cu legea și nu din capriciul primarului sau al altcuiva, în același timp, au fost informați cu ce se vor ocupa. Potrivit primarului, acest lucru va fi benefic, deoarece speră să facă ordine în parc, să cosească iarba și să taie copacii în cimitir, în zonele publice. În plus, intenționează să ajute persoanelor singuratice să sape grădinile. Oamenii vor lucra în localitățile lor, unii dintre ei, în dependență de mărimea ajutorului social, vor trebui să lucreze 40 de ore pe lună, alții – 35, ai treilea – doar 5. „Nu este nimic rușinos în aceasta, dimpotrivă, ar trebui să se simtă mulțumiți că datorită lor satele vor fi mai îngrijite. Luați, de exemplu, răstignirile instalate pe ulițe, pe lângă care trec oamenii, își fac semnul crucii, dar iarba din jur nu este cosită și nimănui nu-i pasă. Deci, acum va fi ordine și aici”, a spus primarul.
Într-adevăr, dorim ca localitățile să arate mai îngrijite, ca beneficiarii acestor indemnizații să nu aibă remușcări atunci când primesc bani pe degeaba de la stat și ca societatea să nu fie atât de nemulțumită în această privință.