1 septembrie – un nou început, o nouă provocare
Flori, elevi, pedagogi şi părinţi emoţionaţi – toate împreună fac începutul unui nou an şcolar 2016-2017. Clinchetul de clopoţel a răsunat zglobiu şi la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din oraşul Ungheni. Anul de studii a debutat într-o zi de joi, iar echipa ziarului „Unghiul” a petrecut o zi minunată în compania celor 683 de elevi, dintre care pentru 60 din ei clopoţelul a sunat pentru prima dată, şi peste 40 de pedagogi.
Aura pozitivă şi „mirosul” de carte le poţi simţi odată ce păşeşti pragul şcolii. Pereţii proaspăt vopsiţi, coridoarele luminoase, banchetele noi din hol şi, desigur, ecoul vocilor de copii te fac să te simţi din nou elev şi să trăieşti emoţii de neuitat.
Pregătiţi „ca la carte” pentru un nou început
De când instituţia de învăţământ este la autogestiune financiară, administraţia a reuşit să creeze condiţii optime de studii pentru elevi şi de muncă pentru pedagogi. În primul rând, elevii se pot mândri cu un laborator dotat de chimie, unde se efectuează experimente chimice, conform programei de studii. Investiţiile au fost de peste 200 de mii de lei. La fel, a fost reparată sala de bibliotecă, iar fondul de carte – reînnoit. Gestionarea corectă a finanţelor le permite să procure cărţi de specialitate şi literatură artistică de circa 40 de mii de lei anual. Şi orele de biologie vor fi mai interactive, căci cabinetul este dotat cu microscoape. Dacă pentru unele şcoli tablele interactive sunt o noutate, la liceu sunt trei la număr, pedagogii au laptop-uri, iar în fiecare clasă din învăţământul primar este instalat câte un televizor. Sălile de clasă impresionează, căci sunt toate luminoase, proaspăt reparate, parţial dotate cu mobilier nou. În mare parte acesta este rodul muncii de mai bine de 19 ani a directoarei instituţiei, Zinaida Vrabie. Venind de fiecare dată din deplasările de peste hotare care au avut tematică pedagogică, mereu a adus o schimbare în instituţie. Ne-a destăinuit şi un secret: a început cu designul interior, optând pentru culori calde şi deschise, dar a schimbat şi modelele de uşi – fiecare are câte un geam mic. S-ar părea un lucru banal, dar care are un sens ascuns: astfel în timpul orei oricare vizitator poate vedea copiii aplecaţi deasupra cărţilor, iar dacă trece din direcţia opusă – vede pedagogul explicând materia de studii. Este evident, că s-a optat pentru un sistem de învăţământ transparent.
La fel, pedagogii nu sunt restanţieri nici la executarea planului managerial de studii. Anul trecut, această instituţie a fost gazda unui seminar regional la religie, la care au participat toţi profesorii de specialitate din raionul Ungheni, dar şi reprezentanţi ai Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni. Următorul seminar din anul acesta de studii la aceeaşi disciplină va fi organizat în luna aprilie, cu participarea cadrelor didactice din întreaga republică.
Anul de învăţământ 2015-2016 a fost unul roditor şi la capitolul locuri premiante la olimpiadele raionale. „Ne bucurăm că elevii noştri au ocupat locurile II şi III la diferite discipline la olimpiadele raionale, din păcate, nu ne-au putut bucura cu aceleaşi succese la nivel republican, deci mai avem de muncit”, adaugă directoarea.
Pentru a învăţa şi a acumula rezultate frumoase copiii sunt motivaţi în această instituţie şi de unii agenţi economici. Lidia Vrabie, directorul adjunct, a spus că administraţia gospodăriei agricole SRL „Prog-Agroter” a anunţat un concurs: elevii care vor obţine locuri premiante la olimpiadele raionale şi republicane, dar şi profesorii acestora vor fi premiaţi la sfârşitul anului de studii.
Orele de educaţie pentru sănătate în clasele primare, deja al doilea an, sunt conduse de către un voluntar al Corpului Păcii. Anul acesta îşi doresc o continuitate, ceea ce înseamnă că orele opţionale de educaţie pentru sănătate vor fi organizate şi pentru elevii claselor gimnaziale.
Silvia Ursachi, profesoară de fizică, dar şi diriginta unei clase de viitori absolvenţi, se mândreşte că a reuşit să îi ghideze pe elevi până la sfârşitul unei etape de învăţământ: ”Câteva locuri premiante la olimpiadele raionale, participarea la un atelier internaţional de lucru, dar şi ocuparea locului III la concursul raional pe tematică ecologică – acestea sunt rezultatele doar din anul trecut. Avem copii dotaţi, deci avem cu cine munci”. Este îmbucurător, că 99% din absolvenţii liceului an de an aleg să îşi contune studiile la instituţiile de învăţământ superior din republică şi de peste hotarele ei.
Idei şi planuri de viitor
Pentru anul acesta îşi doresc să continue implementarea de noi proiecte. ”Intenţionăm să depunem un proiect în vederea eficientizării energiei termice. Şcoala a fost construită cu 37 de ani în urmă, deci necesită o reparaţie capitală a exteriorului cu schimbarea acoperişului, a geamurilor”, spune directoarea. Cei de aici doresc ca liceul care poartă numele celui mai iubit povestitor din toate timpurile să devină o instituţie cât mai prietenoasă copiilor, să creeze acea atmosferă şi climat unde elevii să dorească să vină cu drag la şcoală. De aceea, ei sunt bucuroşi că în preajma liceului vor începe lucrările de construcţie a unui teren de sport şi recreere pentru toate categoriile de vârstă cu suportul financiar al Fundaţiei Comunitare Ungheni şi al autorităţilor locale. Pedagogii vor avea posibilitatea să desfăşoare unele lecţii de diriginţie şi de cultură fizică, iar în pauză elevii îşi vor găsi un loc de refugiu şi linişte.
La fel, va fi renovată şi dotată sala mică de sport cu suportul financiar al Corpului Păcii, în urma realizării unui proiect pentru promovarea modului sănătos de viaţă.
În următorul an de studiu, directoarea asigură că lecţiile de religie vor fi desfăşurate într-un cabinet special amenajat, totodată şi muzeul şcolii îşi va găsi locul într-o sală mult mai spaţioasă, unde vor fi expuse cu mult mai multe exponate.
[Best_Wordpress_Gallery id=”44″ gal_title=”creanga primul sunet”]