Lângă această citadelă am mereu senzația de împlinire sufletească. Cu siguranță, în timp, multe detalii se uită, dar în memorie rămâne mereu senzația luminoasă a liceului drag, anume cu mirosul de nou, recent vopsit, aranjat, și un alb strălucitor ca al unei biserici, unde în fiecare colț respiră înțelepciunea.
Cetatea nu ar însemna nimic dacă ar fi pustie, acesta și este motivul principal de ce sufletul unui liceu sunt profesorii. Nu pot să-mi imaginez cum ar fi fost lecțiile fără ei. Profesorii acestui Liceu sunt cu adevărat fideli profesiei lor. Aceste suflete pline de verticalitate, apărători ai științelor și bunului simț, au chipuri pline de simplitate și onestitate ce cucereau inimile și respectul fiecărui elev. Indiscutabil, cel mai mult o păstrez în conștiință pe profesoara mea de matematică, fiind și diriginta mea – doamna Lidia Leva.
Dacă închid ochii, îmi amintesc clar, la etajul 2 era cabinetul de matematică, care avea o regulă pe care toți elevii o respectau cu strictețe – oricine intra, trebuia să lase încălțămintea lângă ușă. Curățenia era la ordinea zilei și atmosfera de acasă se așternea imediat, până auzeam clopoțelul care prevestea începutul lecției, întrucât după acest sunet lucram ca albinuțele neîntrerupt. Doamna Lidia este un profesionist desăvârșit ce reușea să lucreze intensiv cu fiecare dintre noi. Mi-o aduc aminte pe doamna Lidia, la sfârșitul fiecărei lecții, era toată acoperită de cretă, dar cu siguranță fiecare copil știa tema nouă. Matematica am învățat-o cu drag, devenind baza gândirii mele.
La etajul 3 era cabinetul doamnei Maria Spînu, acesta întotdeauna, cât am învățat, mi-a părut cel mai mare dintre toate. La biologie am văzut prima data animăluțe în formalină, care m-au impresionat mult, copil fiind.
La etajul 4 era vestitul cabinet de chimie, al doamnei Iulia Pancu care m-a format ca profesionist. Sunt fericită că m-am regăsit în domeniul unde știu și pot cu exactitate să lucrez cu substanțe chimice. Anume datorită primilor pași îndrumați de doamna Iulia, am reușit studiez la universitate, la facultatea de chimie, unde după absolvire m-am specializat în lichidarea substanțelor radioactive pe teritoriul Republicii Moldova.
Am avut lecții de geografie cu domnul Boris Zugravu, directorul acestei instituții, un administrator excelent, ce inspira respect și încredere. Avea lecții interesante și captivante care treceau atât de repede, încât pierdeam noțiunea timpului.
Aceasta instituție este ocrotită neîncetat … de copacii care și acum ne privesc ca pe niște copii. Doamna Lidia, a avut mereu grijă să ne îndrume să iubim natura și tot ce înconjoară Liceul. „Aceasta este casa noastră!”- ea spunea neîncetat. Pentru ca și elevii sa facă conexiunea dintre viața și procesul de studiu.
Nu pot să nu o menționez și pe stimata doamna Ana Osoianu, profesoara de limba română, nu m-a învățat personal, dar mi-a învățat fiica, și pentru asta o respect enorm. Datorită dumneaei, Daniela a înțeles esența cuvântului, în toată splendoarea sa.
Totul este bazat pe un reper în viața noastră, care pleacă anume de la instituțiile unde învățăm. Totul a pornit de la acest liceu, pe care îl privesc cu drag, de fiecare dată când mă întorc acasă, amintindu-mi de clipele frumoase pe care le-am avut. Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” este o casă cu minuni, un loc unde fiecare își creează propria viață, un suflet aparte care trăiește împreună cu fiecare elev fericirea, tristețea, victoria, înfrîngerea, iubirea…
Acum când Liceul se bucură de o aniversare frumoasă de 30 de ani – „La Mulți Ani ” șoptim , strigăm… sărbătorim alături de profesorii care ne-au învățat, îndrumat, ne-au ridicat, ne-au oferit încredere și curaj de a crea un nou început.
Pentru amintirile pe care le păstrăm, pentru că putem fi mereu copii, de cât ori auzim știri, noutăți Scump Liceu, îți mulțumim pentru cele mai frumoase clipe din viața noastră!
Noi, elevii promoției anului 1995 alături de scumpa noastră diriginta doamna Lidia Leva și toți profesorii, domnul director Boris Zugravu, aducem urări de bine și un enorm și călduros „LA MULȚI ANI!”!
Acest material este unul din seria dedicată celor 30 de ani de la deschiderea LT „Gheorghe Asachi”. Reamintim cititorilor că în 1991, la 1 septembrie, în cartierul Tineretului își deschidea pentru prima dată ușile LT „Gh. Asachi”.