Grădinițele din satele mici ale raionului Ungheni au aceeași soartă ca și a altor instituții din asemenea localități. Într-un șir de sate de acest fel există grupe mixte de copii de diferite vârste care sunt instruiți de unul sau doi educatori. Grădinița din satul Poiana, bunăoară, este frecventată de 12 copii, o grupă mixtă de preșcolari, de educația cărora se ocupă un educator și un ajutor de educator.
„De regulă, a lucra cu diferite categorii de vârstă este cam dificil pentru cadrul didactic. Cu toate acestea, educație se face și în asemenea condiții, numai că ducem lipsă de ajutori de educatori. Întrucât grădinițele sunt în gestiunea primăriilor, dacă instituțiile respective sunt dotate cu cele necesare și educația este una mai calitativă. Acolo însă unde acest lucru nu are loc și procesul de muncă lasă de dorit”, menționează Olga Popa, șef adjunct la Direcția Educație Ungheni.
Dacă unele instituții preșcolare dispun de încălzire autonomă, o parte mai rămân să se folosească de sobe. Este și cazul grădiniței de la Poiana. Deși instituția a fost aprovizionată cu lemne și cărbune de către primărie, deja de o lună de zile lemnele ar sta vraiște în curte fără a fi tăiate și puse la adăpost. Recent, unii părinți care au copii la această grădiniță ne-au relatat că ar fi fost solicitați să taie lemnele pentru ca grădinița să fie încălzită, iar copiii să nu înghețe de frig.
”Lemnele sunt aduse și răsturnate în curte o lună de zile în urmă. Pe o parte din ele le-am tăiat, dar trebuiesc despicate”, spune un părinte. ”Din câte știm, grădinița ar avea doi lucrători auxiliari, ei sunt și paznici. Care este rolul lor, dacă noi trebuie să tăiem lemnele? Unul din ei ar fi rudă cu directoarea, poate de aceea sunt privilegiați”, se întreabă un alt părinte.
Pentru a limpezi lucrurile am apelat-o telefonic pe directoarea grădiniței, Nadejda Gurdiș, care ne-a spus că grădinița este aprovizionată cu lemne și cărbune. Lemnele au fost aduse înainte de sărbători și nu s-a reușit de a le tăia pe toate. Jumătate din ele ar fi fost tăiate cu ajutorul paznicului și al unor părinți. Deoarece din cei doi paznici unul lipsea directoarea ar fi apelat și la ajutorul părinților. Când însă am întrebat-o dacă cei doi paznici vin regulat la serviciu, convorbirea noastră telefonică s-a întrerupt brusc.
Întrebat dacă este la curent cu o asemenea situație, primarul comunei Boghenii Noi, Gheorghe Filipovici, a menționat: ”Lasă să se implice, căci primăria le-a făcut scutiri de 50-70% pentru alimentare, dacă nu doresc, să plătească 100% pentru aceasta”. „Dar care sunt atribuțiile de serviciu ale celor doi lucrători auxiliari?”, am continuat cu întrebările. Primarul a explicat că de ei răspunde directoarea grădiniței. ”Ea face tabelul cu orele de muncă, ea semnează. Dânsa nu mi-a prezentat nici un proces-verbal, precum că aceștia nu și-ar face datoria. În calitatea mea de primar eu port răspundere de mai multe instituții din teritoriu și nu pot să știu ce se întâmplă peste tot. Dar odată ce mi-ați adus la cunoștință, vom lua atitudine”, a concluzionat Gheorghe Filipovici.