Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, ameninţă serios stabilitatea macroeconomică şi financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19. Opinia a fost exprimată de Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, transmite IPN.
Potrivit oficialului, în contextul noului program, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum. De asemenea, sprijinul financiar din partea FMI se va acorda în contextul existenței unui sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an.
Recent, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat că este convins că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI. Potrivit lui, din cauza unor „inițiative nefaste” precum anularea Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat sau altfel spus „Legea miliardului”, Fondul Monetar Internațional (FMI) va fi nevoit să facă un pas înapoi. Totodată, eventualele negocieri cu FMI vor fi mult mai dificile.