Acum trei ani, în Germania a fost adoptată o lege care impune amenzi foarte mari, de până la 50 de milioane de euro, rețelelor de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter, care nu șterg rapid de pe platformele lor declarațiile și postările care instigă la ură și discriminare, dar și știrile false.
Necesitatea de a contracara știrile false a fost argumentată de legislatorii germani de rolul pe care l-au avut campaniile de dezinformare la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii din anul 2016. Conform aceste legi, informația falsă trebuie să fie eliminată de către administratorii rețelelor sociale timp de 24 de ore, iar conținutul fals și cel care instigă la ură trebuie șters. Nerespectarea acestor cerințe de către rețelele sociale este considerată o încălcare civilă și implică amenzi de până la 50 de milioane de euro. Potrivit raportului „Freedom on the net 2020” („Liberate pe net”), realizat de Freedom House, odată cu adoptarea acestei legi, rețelele sociale au fost curățate, fiind raportate o serie de mesaje controversate care au fost șterse operativ de administratorii rețelelor sociale. Totuși, noile reglementări sunt criticate de unii activiști care afirmă că legea ar încălca dreptul la libera exprimare.
Definiția
Discurs de ură – comunicare verbală, în scris sau comportamentală, prin care se atacă sau se utilizează un limbaj discriminatoriu în raport cu o persoană sau un grup de persoane, făcând trimitere la religie, naționalitate, etnie, culoarea pielii, de vârstă etc.
Sursa: Strategia ONU și Planul de acțiune privind discursul de ură
Articol publicat în cadrul proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul populației rurale, elevilor și viitorilor profesori”, implementat de Asociația Presei Independente și finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.