La 6 decembrie 2021 a fost votată de către Parlamentul Republicii Moldova Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2022. Astfel, Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2022 se aprobă la venituri în sumă de 12287601,0 mii de lei şi la cheltuieli în sumă de 12287601,0 mii de lei. Potrivit lui Oleg Belbas, director Agenţia Teritorială Vest a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste venituri sunt în creştere de peste 10% comparative cu anul 2021. “Dar dacă luăm în consideraţie anul care l-am încheiat cu 11 miliarde 857 milioane e o creştere nesemnificativă. Cu ce s-a terminat anul financiar şi cu ce începem e cu 3,6%” a mai precizat acesta.
Cum se formează veniturile la CNAM
În continuare Oleg Belbas a explicat cum se formează veniturile la CNAM. „Cum se formează veniturile? Avem transfer de la bugetul de stat. Sunt 13 categorii pentru care statul transferă bani. Pentru anul 2022 suma care este preconizată de transfer este de 6 miliarde 0,72 miloane, apoi contribuţiile procentuale ale persoanelor care sunt angajate – 5 miliarde 985 mili. Avem categorii care trebuie să se asigure în mod individual conform prevederilor legale aceştia trebuie să procure prima de asigurare medicală în mod invidual – 132 milioane 403 mii. Care este diferenţa între anul trecut şi anul acesta. Mulţi întreabă care este co-raportul procentual şi transferul la contribuţia procentuală. Anul acesta avem o egalare, 49%-495. În 2021 transferul de la stat pentru aceste 13 categorii a fost de 52,4% , iar contribuţia procentuală a constituit 45,5%. Într-un cuvânt au diminuat transferul de la bugetul de stat pentru acele 13 categorii. Care este cauza? E vorba de pandemie. În 2020 am avut o diminuare, nu s-a lucrat şi în 2021 oleacă s-a mai compensat transferul de la bugetul de stat şi deja vedem că în 2022 se egalează acest raport”.
Cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală
Categoriile care trebuie să-şi onoreze obligativitatea, avem 4 categorii mari: I. deţinătorii de teren agricol (4056). Ei beneficiază de o reducere (1014 lei), dacă achită asigurarea până la data de 31 martie, care rămâne neschimbată deja la 9-lea an .legea fondurilor când este aprobată din 2015 cu derogare de la art 17, fondatorii de întreprinderi individuale, persoane care iau în arendă pământ, încăperi, persoane care dau în arendă, deţinătorii de teren, deţinătorii de gospodării ţărăneşti, de patente – reducerea este de 50 % (2028 lei până la 31 martie). Avocaţii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, interpreţi, inclusiv medicii care activează în mod independent – 4056 lei trebuie să achite. În cazul în care nu îşi onorează obligativitatea atunci aceste persoane sunt notificate şi chiar se ajunge la instanţa de judecată. Acestea trebuie să achite prima integrală şi apoi alte sume. Se preconizează să se acumuleze 12 miliarde 288 milioane.
Cheltuieli
Aproximativ 98% -12 miliarde 0,98 vor fi direcţionaţi pentru achitarea serviciilor medicale, pentru tipuri de servicii. Tot din suma dată 50 milioane fonduri de profilaxie (în fiecare an se procură vaccin pentru imunizarea contra gripei sezoniere şi în fiecare an din fondul de profilaxie sunt achitaţi bani pentru screening-uri de depistare a unor patologii, tuberculoza, cancerul la glanda mamară, patologii stomatologice la copii). Fondul de dezvoltare şi modernizare rămâne acelaşi – 15 milioane. Fondul de rezervă – 10 milioane şi fondul de administrare -115 milioane. 12 miliarde 0,98 milioane suma pentru serviciile medicale. Cea mai mare sumă din aceste peste 12 miliarde o are asistenţa medicală spitalicească – 6 miliarde 408 milioane comparativ cu anul trecut este în creştere cu 561 milioane, adică cu 9,6 %. Pentru ce este necesară această creştere? Este o acoperire financiară pentru cazurile de Covid-19, pentru unităţile de primiri urgente, intervenţiile chirughicale o zi, programele speciale de endoprotezare şi cataractă. Să nu uităm că în luna noiembrie 2021 s-au majorat salariile pentru categoriile administrativ-gospodăreşti. Asistenţa medicală primară – 2 miliarde 384 milioane cu 137 milioane mai mult decât în 2021.
Asistenţa medicală specializată de ambulator un miliard, în creştere cu 10 milioane. Majorarea a fost făcută din considerentul că trebuie acoperite cheltuielile de transport tur-retur pentru persoanele care fac radioterapie, chimioterapie alte proceduri, pentru tratarea copiilor cu deficienţe neuromusculare până la 3 ani şi mai mult.
Serviciile de înaltă performanţă 260 milioane cu 14 milioane mai mult solicitările cresc în fiecare an. Îngrijiri medicale la domiciliu – 1 milion.
Subprogramele noi care au fost incluse: serviciul destinat pentru medicamente compensate şi dispozitive medicale -764 milioane. De aici se vor acoperi costul medicamentelor compensate, omologilor de insulină şi important acoperă preparate pentru identificarea glicemiei (teste, lancete, glucometre), urostome, eczoproteză mamare pentru femeile care au suportat cancer de glandă mamară şi colete pentru stomele intestinale.
Serviciul de îngrijiri paliative. Anterior a fost în cadrul spitalelor, mai exact în secţiile de boli cronice. Acum o să fie ca un subprogram aparte, cu finanţare aparte şi menirea principală a acestui subprogram este ca perioadele terminale pentru unii pacienţi bolnavi de cancer sau ciroză ca să fie cât mai uşoare. Acum vor fi în spitale ca secţii aparte.