Luna februarie a fost una plină de evenimente cultural-literare pentru Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”, prilejuite de Ziua Națională a Lecturii, cum ar fi „Citim cu voce tare împreună”, omagierea poetului Grigore Vieru, maratonul preferințelor de lectură, ateliere și cafenele de lectură.
Atât biblioteca raională, cât și cele teritoriale au avut misiunea de a lectura cu voce tare în baza benzelor desenate, o nouă tehnică de lecturare pentru copii, iar maratonul preferințelor de lectură a făcut parte din cadrul campaniei „Hai cu toții la lectură, să fim o țară cu cultură”. Implicați în campania respectivă au fost persoane din diferite domenii de activitate din instituții publice din oraș și raionul Ungheni, care au menționat despre cartea lor preferată și au făcut un îndemn la lectură pentru comunitate.
„Citind, evoluăm și moral, și spiritual, și ne dezvoltăm multilateral. Îmi place mult să citesc cărți de autobiografie, pentru că îmi par foarte reale și țin de viața oamenilor care trăiesc alături de noi. Deci să citim, să ne inspirăm, să creștem, să ne dezvoltăm cât mai mult”, a menționat președintele raionului Ungheni, Dionisie Ternovschi.
„Este normal ca noi să citim măcar o jumătate de oră pe zi, să dedicăm acest timp lecturii, căci cartea ne duce într-o lume fantastică, imaginară, iar mai apoi ce luăm bun din cărți să realizăm în practică”, a spus Oleg Belbas, șeful Centrului de Sănătate Ungheni.
„Cartea este începutul începuturilor. Datorită cărților știm ce a fost, ce este și tot datorită lot putem să ne planificăm viitorul, ori cartea are suflet” a punctat Lucia Bacalu, specialistă în cadrul Primăriei municipiului Ungheni.
În contextul Zilei Naționale a Lecturii și a comagierii marelui poet Grigore Vieru, Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” a desfășurat un eveniment literar de amploare cu genericul „Grigore Vieru – poetul care ne unește”, ce a reunit un public variat, cu interese și preocupări diferite, dar care manifestă aceiași dragoste de lectură. Au fost invitați 10 personalități din diferite domenii de activitate ale municipiului și raionului Ungheni, care și-au expus viziunile ce țin de importanța cărții și lecturii, au menționat ce rol a jucat cartea în viața fiecăruia, au îndemnat tinerii să lectureze, au donat cărți bibliotecii.
„Citiți cât mai mult, profitați de perioada școlară, orientați-vă spre lectura de calitate. Citind, acumulăm cunoștințe, ne îmbunătățim abilitățile, explorăm necunoscutul. De asemenea, cititul are și un efect terapeutic asupra ochilor, a văzului”, a menționat Sorin Bădulescu, Consul al Biroului Consular din municipiul Ungheni.
Cu un program literar artistic la eveniment au venit și studenții Colegiului de Medicină din Ungheni, care au prezentat un scenariu literar-muzical, dedicat poetului Grigore Vieru, au cântat cântece pe versurile regretatului poet.
„I-am cântat melodiile, i-am mulțumit pentru versurile sale prin care am învățat să ocrotim și să valorificăm comorile limbii române, care ne dau curajul de a crede, iubi, spera și lupta pentru adevăr”, a specificat Doina Rusu, profesoară de limbă și literatură română, Colegiul de Medicină din Ungheni.
La fel de încântător pentru public a fost și programul artistic prezentat de formația de copii de la Școala de Muzică Ungheni, condusă de profesorul Gheorge Bagrin, care a vorbit despre semnificația literaturii, dar și a muzicii.
La finalul evenimentului cu un cuvânt de mulțumire a venit directoarea Bibliotecii Publice Raionale ,,Dimitrie Cantemir”, Nadejda Mihai, care a îmânat diplome participanților.