Locuitorii unui mic sat din raionul Ungheni sunt alarmați că în gimnaziul local există pediculoză. Cică, abia curăță capul copilului, el pleacă la școală și totul se repetă. Una dintre femeile care s-au adresat a spus că medicamentele de combatere a acestui parazit sunt costisitoare, le-au folosit de mai multe ori și se pare că a început să cadă părul copilului.
Alta a spus că vecina cu fiul său s-a dus la Chișinău și nu doreau să-l interneze, deoarece i-au găsit păduchi – a trebuit să plătească 500 de lei pentru tratament contra lor. Ele spun că directorul instituției de învățământ știe acest lucru, dar nu ia măsuri și ar fi trebuit deja să se declare carantină.
În prezent, acest lucru ar fi prerogativa medicilor de familie și nu a Centrului de Sănătate Publică, cum a fost înainte. Să ne adresăm unuia dintre ei, lui Ion Hanganu de la Centrul de Sănătate Pârlița, care a menționat că acum există mijloace speciale și capul copilului trebuie tratat. În același timp, lucrătorul medical în sat, în instituția de învățământ ar trebui să acorde atenție acestei chestiuni. El nu a auzit despre declararea carantinei în astfel de cazuri și că ar trebui de anunțat Centrul de Sănătate Publică.
„Lucătorul medical de la școală sau grădiniță e obligat, o dată pe săptămână, să controleze copiii dacă nu au păduchi, dacă îi depistează, să anunțe părinții și să trimită copilul acasă. Acesta este admis la lecții după tratament și având certificatul corespunzător de la medicul de familie. Carantină nu se declară. Preparate împotriva păduchilor sunt la farmacii, ce-i drept, se spune că nu ar fi destul de eficiente și costă scump. În același timp, noi trebuie să fim anunțați despre acest lucru ca în cazul oricărei boli infecțioase. Pediculoză, cu regret, mai este, dar trebuie depistată. Insecta nu doar provoacă omului disconfort, dar prezintă și pericol, fiind purtătoare a tifosului exantematic. Tifos nu avem, dar se mai întâmplă cazuri de apariție a bolii Brill și acest lucru a rău”, spune Sergiu Talmaci, șeful secției epidemiologie la Centrul Sănătate Publică.
Apropo, directorul gimnaziului a spus că așa este, copii cu pediculoză sunt, dar nu mai mult de 2-3 în gimnaziu. Ar fi descoperit acest lucru înainte de zilele de odihnă și elevii nu vor fi admiși la lecții până părinții nu îi vor curăța.