Inspectorii sanitari din Ungheni au depistat mai multe parcele distruse de mistreți, răspândite pe o suprafață de 96 de hectare de porumb în regiunea fostei fabrici biochimice. Plantele afectate au fost înlăturate din plantații, adunate într-o groapă și stropite abundent cu clorură de var și îngropate.
Această informație a fost adusă la cunoștința factorilor de decizie la una din ședințele consiliului consultativ de către șeful Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor, Valeriu Echim. Acesta a ținut să spună că răspândirea pestei porcine este o problemă destul de gravă: „Până la moment afectate de pesta porcină la nivel de țară au fost 13 raioane, adică 13 focare deja lichidate. Șase focare sunt monitorizate în fauna sălbatică, iar 15 – în evoluție”.
Dânsul a mai menționat, că va fi întocmit un plan de măsuri, ce va include pași concreți de acțiuni în vederea prevenirii acestei boli în raza raionului, de asemenea importantă va fi și contribuția cetățenilor în depistarea vreunui cadavru de porc sau mistreț afectat de această boală. Se stabilește și un stimulent în această privință – 50 euro per cap. Totodată, o problemă ar fi faptul că majoritatea porcilor crescuți în gospodării nu sunt înregistrați, iar din această cauză posesorii de animale nu vor putea fi despăgubiți în cazul depistării pestei porcine. E mai ușor de a monitoriza animalele de la cele 3 ferme ce numără 7500 de capete.
Întrucât pesta porcină afectează mai mult animalele, Nicolae Deliu, specialist la Centrul de Sănătate spune că la nivel național nu s-a emis niciun document de antrenare în acest proces, instituția se va include doar în cazul unor complicații epidemiologice. Cu toate acestea, Valeriu Echim a specificat că problema nu e simplă deloc, deoarece are o acțiune nefastă asupra organismului uman. Chiar dacă la fierbere virusul într-un fel este distrus, rămân toxinele, ce au un impact negativ asupra sănătății.