Săptămâna trecută la Casa Limbii Române ”Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni s-au desfășurat activități consacrate omagierii poetului național Grigore Vieru. Pe 14 februarie aici și-au dat întâlnire elevi de la Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei, Colegiul de Medicină din Ungheni Colegiul Agroindustrial, liceele ”Vasile Alecsandri”, „ Gheorghe Asachi”, ”Aleksandr Pușkin”, gimnaziile Todirești, Cetireni și ”Elada”, Măcărești.
Rodica Toma, directoarea instituției-gazdă, a menționat că este mândră și bucuroasă să omagieze împreună această stea de pe cer care este ”Lacrima neamului”, să reîmprospăteze memoria despre cel care a fost Grigore Vieru, luptător pentru tricolor, neam și limbă. Tot ce a avut mai scump poetul a transmis prin versuri și metafore despre deșteptarea neamului și alte idealuri. Elevii au fost încadrați într-un concurs ce a presupus patru compartimente: recitarea expresivă a poeziei lui Vieru, interpretarea unui cântec pe versurile poetului, creație proprie și un mesaj către poet. Prestația lor a fost apreciată de un juriu care a desemnat câștigătorii: recitare expresivă – Diana Mihăilă (LT ”Vasile Alecsandri”), cântec – Iana Vasilean și Pavel Dobrinorș (Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei), mesaj – Sandrina Sinițchi (LT ”Mihai Eminescu”), creație proprie – Ludmila Bostan (LT „Gheorge Asachi”) și Ovidiu Gabriel Florescu (LT ”Mihai Eminescu”). ”Este frumos că generația tânără mai citește, este romantică și ține la valorile culturale. Elevii au dat dovadă că citesc din plin creația poetului Grigore Vieru, de la care se inspiră pentru a-i continua gândurile”, a remarcat Parascovia Zagoreanu, specialist Direcția Educație Ungheni.
În cea de a doua zi oaspeți ai Casei Limbii Române au fost elevii a două clase primare de la liceele ”Mihai Eminescu” și ”Aleksandr Pușkin” . Copiii au recitat poezii din creația poetului, au cântat și improvizat scenete. Cu o surpriză frumoasă au venit elevii de la Liceul Teoretic „Aleksandr Pușkin”, care au interpretat cântecul ”Hulubul păcii”.
”Emoțiile au fost de nedescris, căci felul în care s-au prezentat copiii este unul cu totul fascinant”, menționează Rodica Toma, directoarea Casei Limbii Române. Iar Vera Burlacu, profesoara de limbă română de la LT ”Mihai Eminescu”, a afirmat că lui Grigore Vieru i-ar fi plăcut să audă și să vadă tot ce s-a prezentat în cadrul evenimentului”.