Deputata Grupului parlamentar Pro Moldova, Ruxanda Glavan, susține că laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care în prima perioadă chiar și-au adjudecat ilegal dreptul exclusiv de a face teste COVID-19, activează în continuare fără a avea vreun fel de acreditare. Potrivit ei, chiar și laboratorului central al ANSP i-a expirat acreditarea în octombrie 2019. Și dacă laboratorul central activează fără acreditare obligatorie de opt luni, cele regionale – și mai mult. Deci, ilegal. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, susținute miercuri, 10 iunie, transmite IPN.
„Câte teste din cele raportate cu mândrie de oficiali sunt făcute în laboratoarele private și sunt plătite din banii cetățenilor și câte teste sunt efectuate din dorința sinceră a autorităților de a lupta cu COVID-19 și de a testa masiv și gratuit populația și cadrele medicale? Vreau o precizare – când exact au ajuns în țară cele 80 de mii de teste care au fost plătite din bani publici cu 35 de milioane de lei? Când a acreditat OMS, așa cum spun autoritățile, laboratoarele Agenției pentru Sănătate Publică pentru a efectua testele COVID? Pentru că acreditarea anuală pentru poliomielită sau pentru rujeolă, sau pentru cea de gripă nu are nicio tangență cu COVID”, a declarat Ruxanda Glavan.
Potrivit parlamentarei, laboratoarele despre care conducerea ANSP spunea că ar fi singurele care pot preleva teste și sunt singurele în care trebuie să avem încredere, nu au acreditarea obligatorie oferită de către Comisia Națională pentru evaluare și acreditare în sănătate. „De iure, ei nu au dreptul să facă analize medicale. Aceasta în timp cel puțin două laboratoare private acreditate de MOLDAC ( Centrul Naţional de Acreditare din Republica Moldova n.r.) dețin certificate de calitate, au fost scoase abuziv din joc, pentru o anumită perioadă, ca să nu strice statisticile”, a mai spus Ruxanda Glavan.
Contactată de IPN, ofițerul de presă al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Olesea Croitor, a declarat că instituția s-a expus și anterior referitor la implicarea politicului în sistemul de sănătate publică şi gestionarea crizei COVID-19. „Insistenţa unor persoane publice, în special a unor deputaţi, de a lansa acuzaţii neargumentate la adresa sistemului de sănătate publică, de a-l atrage în speculaţii false şi a profita de situaţia actuală privind infecţia COVID-19, doar pentru a-şi face PR şi a induce în eroare opinia publică, nu face decât să deruteze populaţia şi specialiştii care depun eforturi colosale în lupta cu această pandemie şi asigură funcţionalitatea instituţiilor implicate”, menționa anterior Agenția.
Cât despre declaraţiile referitor la acreditarea laboratoarelor, Olesea Croitor a precizat că ANSP va veni cu un comentariu mai târziu.