Pe parcursul anului trecut în țară au fost înregistrate 555 de infracțiuni ce atentează la viața sexuală, ceea ce este cu 5,7% infracțiuni mai mult decât în anul 2021. Dintre acestea, potrivit Poliției, circa 230 au fost violuri, iar celelalte au fost acțiunile violente cu caracter sexual. În contextul importanței de a asista victimele violenței sexuale într-o manieră integrată și centrată pe necesități, autoritățile au decis, împreună cu UN Women, să creeze și să piloteze primul serviciu specializat de acest gen în raionul Ungheni, transmite IPN.
În cadrul Serviciului Integrat vor fi pilotate servicii specializate de asistență ale victimelor adulte ale violenței sexuale, în speță: prelevarea de probe biologice și examinarea medico-legală. Va fi acordată asistență psihologică pentru a depăși situația de risc, va fi asigurată protecție în situație de risc, dar și consiliere informațională și juridică. De asemenea, beneficiarii vor fi referiți la serviciile specializate cu componentă rezidențială după caz ori servicii de zi.
Personalul angajat în cadrul Serviciului va fi format din psiholog specializat, asistent social. Persoane desemnate care vor presta asistență specializată integrată victimelor violenței sexuale vor fi judecătorii, procurorii, polițiștii, medicii, medicii legiști, avocați alți specialiști, care, în conformitate cu atribuțiile funcționale, sunt abilitați prin lege să participe la examinarea cazurilor de violență sexuală.
Prezentul proiect a fost elaborat în cadrul Proiectului Eva. Cheltuielile ce țin de pilotarea primului Serviciu Integrat pentru victimele violenței sexuale la Ungheni și susținerea activității acestuia pentru primii doi ani de activitate vor fi suportate de către UN Women.
În Republica Moldova, violența sexuală rămâne a fi un subiect sensibil care necesită mai multă vizibilitate și implicare. Estimările naționale conform Studiului „Violența față de femei în familie”, desfășurat de Biroul Național de Statistică, arată că 63% dintre fete și femei au fost supuse violenței – psihologice, fizice sau sexuale) din partea soțului/partenerului, acest fenomen afectându-le pe parcursul vieții, începând cu vârsta de 15 ani.