După doi ani de pauză din cauza pandemiei de COVID-19, la Ungheni va avea loc Festivalul Pascal „Mâinile Mamei”. În acest context, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni împreună cu Secția Cultură și Turism a raionului Ungheni, principalii organizatori, au onoarea şi deplina bucurie de a vă invita să participați în număr cât mai mare. Prestigiosul eveniment va avea loc duminică, 8 mai 2022, ora 13.00, la Catedrala Episcopală, str. Națională 8.
Organizatorii ne-au declarat că atmosfera solemnă a Festivalului va fi întreținută excepțional de grupuri corale și ansambluri folclorice, care vor interpreta cântece cu tematică pascală. Tot la „Mâinile Mamei” veți avea oportunitatea de a vedea diferite exponate de panificație, culinare şi meșteșugărești din diferite zone ale țării noastre, dar și de peste hotare. Astfel, veţi lua cunoştinţă îndeaproape cu feluritele obiceiuri şi datini creştine ale strămoşilor noştri, şi pe care avem datoria de a le cunoaște și a le promova.
Ștefan Rîmbu, preot și președinte Sectorul Eparhial Relaţii Culturale în cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, ne spune că este unicul festival Pascal de o asemenea factură și anvergură din țara noastră, având participanți din Ucraina şi România, dar și un mijloc de promovare şi valorificare a datinilor şi obiceiurilor noastre creştine şi culturale.
„Marele istoric Nicolai Iorga spunea: „Pe noi, ca neam, dintotdeauna ne-au reprezentat datinile, tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti legate de sfintele noastre sărbători.” Or, Festivalul „Mâinile Mamei” îşi are drept scop promovarea şi valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor Pascale, cât şi a altor sărbători şi datini creştine.
Prin faptul că, an de an, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni îndeamnă spre o participare activă la acest eveniment, se vrea conștientizarea importanţei şi necesităţii unor asemenea activităţi şi totodată, prin aceasta, se aduce îndemnul de a pune umărul şi aportul la menţinerea, valorificarea şi promovarea tezaurului nostru spiritual şi cultural, pentru că spiritualitatea şi cultura, sunt cele două aripi care pot şi trebuie să înalţe o comunitate.
Căci nu puţine sunt cazurile când, comunităţi foarte mici şi neînsemnate au ajuns vestite şi cunoscute, anume prin participare activă în cadrul unor activităţi cultural-spiritul-artistice” ne specifică acesta.