Judecătoria Ungheni și Judecătoria Bălți vor desfășura activități pentru a-și îmbunătăți performanța, astfel încât să asigure servicii judiciare de calitate și să consolideze conexiuni între instanțele judecătorești și justițiabilii. Cele două instanțe au fost selectate pentru pilotarea proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, lansat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), transmite IPN.
Șefa adjunctă a Ambasadei SUA în Republica Moldova, Laura Hruby, a declarat că lansarea proiectului este un nou exemplu al parteneriatului dintre SUA și Republica Moldova. La fel, este continuat parteneriatul cu judecătoriile Moldovei pentru a crea centre judiciare de excelență, care pot să ofere servicii comunităților din care fac parte. SUA sprijină eforturile naționale de consolidare a sistemului judiciar. „Statele Unite au fost și vor rămâne un partener de încredere al Moldovei în aceste eforturi. Ne-am angajat să colaborăm cu autoritățile Moldovei pentru a ne asigura că sistemul judiciar ia decizii independente, bazate pe lege și Constituție, fără implicarea forțelor politice externe. Așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele proiectului. Credem că acest proiect va avea un impact semnificativ asupra sistemului judiciar din Moldova”, a notat Laura Hruby.
Șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a menționat că accesul la justiție și supremația legii reprezintă sectoarele strategice de asistență USAID pentru Republica Moldova. „Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” reprezintă o investiție de 5,6 milioane de euro, fiind parte a unei contribuții mai mari planificată pentru sectorul justiției în următorii ani. Cetățenii Republicii Moldova au comunicat foarte clar că accesul la o justiție echitabilă și transparentă reprezintă o prioritate, că ei au obosit de corupție”, a notat Scott Hocklander.
Prezent la eveniment, ministerul justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că cetățenii Republicii Moldova au demonstrat mereu că sunt dornici de democrație și dornici să trăiască într-un stat liber, iar aceste lucruri nu pot avea loc fără edificarea statului de drept în Republica Moldova. „Din păcate, situația în momentul de față nu este cea pe care ne-o dorim, nu avem un stat de drept veritabil. De aceea, lucrurile pe care urmează să le facem vor fi fixate anume pe direcția respectivă – edificarea unui stat de drept. Nu o dată am spus că agenda noastră ambițioasă, care derivă în principal din doleanțele oamenilor, exprimate în cel puțin două scrutine, nu poate fi la modul real îndeplinită dacă nu vom avea sprijinul plenar al partenerilor de dezvoltare. Și aici scot în evidență sprijinul pe care l-au avut și pe care îl au Statele Unite ale Americii pentru țara noastră”, a spus ministrul.
Proiectul USAID „Instanțe Judecătorești Model” își propune să susțină instanțele judecătorești în realizarea și menținerea statutului de instanță model prin servicii îmbunătățite pentru public și să acorde asistență pentru facilitarea schimbărilor necesare în vederea sporirii eficienței, performanței și calității serviciilor judecătorești din Moldova.