În cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, copiii care frecventează grădinițele din municipiul Ungheni, dar și elevii din instituțiile de învățământ din municipiul Ungheni au fost actorii principali ai unor activități inovatoare pe două roți. Aceștia au luat parte la evenimente speciale desfășurate pe biciclete și trotinete, promovând astfel schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport nepoluante și inteligente.
Săptămâna Europeană a Mobilității, care a debutat la data de 16 septembrie și s-a încheiat pe 22 septembrie, a fost primită cu entuziasm în municipiul Ungheni. Copiii au avut ocazia să învețe despre beneficiile mobilității durabile și eficient punct de vedere energetic, iar evenimentele organizate (ore de managementul clasei, flashmoburi, proiectare de filme, diverse expoziții etc.) au pus în lumină importanța utilizării alternative a mijloacelor de transport în detrimentul mașinilor cu emisii poluante.
Copiii din Ungheni au arătat că sunt o sursă de inspirație pentru comunitatea lor și că au o înțelegere clară a importanței adoptării unui stil de viață mai sănătos și a reducerii poluării. Prin participarea lor activă la evenimentele Săptămânii Europene a Mobilității, acești tineri au contribuit la creșterea gradului de conștientizare și la promovarea unui viitor mai curat și mai sustenabil pentru orașul lor.
Maraton transfrontalier
Precizam în ediția 35 a ziarului că Maratonul municipal la ciclism a servit ca lansare pentru „Maratonul Transfrontalier de Ciclism Ungheni-Dorohoi”, o cursă de 170 de kilometri care leagă cele două municipii înfrățite.
Astfel, 30 de participanți cu vârsta cuprinsă între 9 și 61 ani, reprezentanți din diferite sectoare, elevi de la liceele „Ion Creangă”, „Vasile Alecsandri”, „Alexandr Pușkin”, „Mihai Eminescu” și Colegiul Agroindustrial au parcurs această distanță, fiind întâmpinați cu un călduros „Bine ați venit la Dorohoi” din partea primarului municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu.
Maratonul municipal la ciclism și cel transfrontalier au fost organizate de JCI Ungheni.
Evenimentele au ca scop creșterea gradului de conștientizare a publicului, înțelegerea politicii de transport transfrontalier și a problemelor legate de poluarea aerului și influența acestora asupra condițiilor de viață din regiunile transfrontaliere și sunt desfășurate în cadrul proiectului ”Dezvoltarea transfrontalieră a transportului prietenos mediului” 1HARD/3.1/11, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, implementat de către de Primăria municipiului Ungheni în parteneriat cu Primăria Municipiului Dorohoi și Centrul Regional de Dezvoltare Durabila.