În anul dedicat Hatmanului Stanislaw Zolkiewski, mare conducător de oşti polone, în municipiul Ungheni a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată celei de-a 400-a aniversări a bătăliei de la Țuțora contra hoardei turco-tătare.
Evenimentul a avut loc pe data de 19 septembrie la biserica catolică „Sfânta Ana” din urbea de pe malul Prutului în prezența mai multor oficiali: Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Polonia în Republica Moldova, parlamentarul originar din raionul Ungheni, Igor Munteanu, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, viceprimarul municipiului Ungheni, Dionisie Ternovschi, episcopul catolic, Anton Coşa, reprezentanți ai administrației publice locale și reprezentanți ai comunității poloneze din Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova, evenimentul a început cu o ceremonie religioasă la Biserica Catolică „Sfânta Ana” din municipiul Ungheni, condusă de către episcopul Anton Coșa.
Anterior Bartłomiej Zdaniuk a declarat pentru ziarul „Unghiul” despre această aniversare: „Anul acesta în regiunea dumneavoastră vom marca o dată deosebit de importantă pentru poporul polonez. E chiar parte a municipiului. Acum 400 de ani a avut loc bătălia de la Țuțora, unde forțele armate poloneze au luptat împotriva celor otomane. Marcarea acestui eveniment pe de o parte este că ne onorăm istoria țării noastre, iar pe de altă parte va fi unul prin care ne vom arăta solidaritatea față de partenerii noștri”, a precizat oficialul („La Țuțora poporul polonez își dorește marcarea unui eveniment istoric”, 3 martie. Autor: Natalia Morari).
Bătălia de la Țuțora (în poloneză Bitwa pod Cecorą) a fost o luptă dintre Uniunea statală polono-lituaniană (sprijinită de trupele Moldovei) și Imperiul Otoman (susţinut de Hanatul Crimeii), care a avut loc între 17 septembrie – 7 octombrie 1620 în Moldova, la Țuțora, pe malurile Prutului.
Anul 2020 a fost desemnat de către Seimul Republicii Polone ca an dedicat Hatmanului Stanislaw Zolkiewski, mare conducător de oşti polonez, căzut după lupta desfășurată lângă localitatea Țuțora, aproape de Ungheni.
Despre târgul Țuțora
Un amplu material despre Țuțora a scris istoricul unghenean Vasile Iucal – „Târgul medieval Ţuţora, un oraş dispărut (1448 – 1822)
(http://www.istoria.md/articol/189/Targul_medieval_Tutora_un_oras_disparut ). Vă relatăm câteva spicuiri. „Pe malul drept al Prutului, la est de fosta capitală a Ţării Moldovei, oraşul Iaşi, în pitoreasca luncă a râului, se află străvechea localitate Ţuţora. Neîndoielnic, este vorba de o rămăşiţă a vechii vămii, sat, târg şi oraş, situat în epoca medievală pe ambele părţi ale bătrânului fluviu (pe partea stângă a Prutului aşezarea se întindea de la marginea sudică a Ungheniului actual până la Valea Mare).
Ţuţora a fost o importantă aşezare umană şi trecătoare la Prut încă din preistorie, descoperindu-se aici importante vestigii din perioada fierului târziu, secolele VI-IV î. Hr. Acelaşi lucru este valabil şi pentru epoca feudală a localităţii, fapt dovedit prin descoperirea locului garnizoanei militare, a impunătorului şanţ de apărare, a necropolei acesteia, cât şi a unui bogat material arheologic săpat în cele trei şantiere. Cu părere de rău, timpul restrâns alocat cercetărilor, mijloacele fizice şi materiale reduse, dar şi inundaţiile cauzate de revărsarea râului Prut, nu au permis mai mult. Cu siguranţă însă investigaţiile arheologice din anii următori vor scoate la iveală alte şi alte dovezi ale vieţii Ţuţorii medievale, inclusiv urme ale vetrei acesteia: case, biserici, mănăstiri, dughene şi, de ce nu, ale misterioasei cetăţi, aşa cum vedeau altădată localitatea martorii oculari.
În septembrie 1620 câmpia Ţuţorii a fost teatrul unei confruntări sângeroase dintre oştile moldo-polone şi tătăreşti. Războiul s-a dat pentru scoaterea ţării de sub dominaţia otomană. Rezultatul a fost groaznic. Domnitorul Moldovei Gaspar-vodă Crazziani şi Zolkievski, hatmanul leşesc – omorâţi, iar ţara prădată”.