Duminică, 21 august, fântânile de la intrarea în satul Todirești, până la Casa de Cultură Todirești, au fost decorate cu prosoape și covoare tradiționale. Fiecare fântână a avut stăpânul ei. Prin urmare, locuitorii satului s-au implicat activ la buna desfășurare a festivalului „La fântânița din sat”. „La noi nu este o problemă, fiecare gospodină are un prosop sau un covor tradițional”, a specificat Viorica Culeac, directoarea Casei de Cultură Todirești.
La intrarea în Casa de Cultură Todirești spectatorii au putut admira o expoziție de desene cu genericul „Izvoraș cu apă lină”, dar și o expoziție de fotografie a fântânilor cu cumpănă din satul Todirești. Acest sat are cele mai multe fântâni cu cumpănă din raionul Ungheni, 21 la număr.
Respect și admirație au primit fântânarii: Ion Turtureanu din Chirileni, Alexandru Mamaliga și Gheorghe Dîrvari din Todirești. Vasile Sanduleac din Petrești, Ion Toma din Măcărești, fiecare primind prosopul și pâinea în semn de cinste și respect.
Evenimentul a fost deschis cu frumoasa tradiție „chemarea ploii” pusă în scenă de formația folclorică de copii „Domnița” de la Casa de Cultură Todirești. Obiceiul săpatul fântâni a fost prezentat de formația folclorică „Ciutura” de la Cetireni, iar tradiția curățatul fântânii a fost expusă de formația folclorică „Ilincuțele” din satul Chirileni. În această formație s-a remarcat Vitalina Turtureanu care a recitat o poezie creație proprie cu titlul „Aveţi grijă de fântână”.
Pe scenă au mai evoluat cu repertorii muzicale formațiile „Cununa Dorului” de la Casa de Cultură Pîrlița, „Țărăncuțele” de la Florițoaia Veche, „Datina” de la Petrești, „Rădenencile” de la Rădenii Vechi, „Tudorițele” de la Todirești, Marina Coptu, interpretă de muzică populară.
Festivalul are continuitate fiind deja la a doua ediție, acesta are scopul de a aduce onoare și cinstei apei și fântânarului, de a promova tradițiile legate de apă, de a face cunoscute obiceiurile ca curățatul și săpatul fântânii.