Directorul spitalului, Andrei Alexeev, spune că se dorește deschiderea oficială a unității începând cu data de 13 iunie. Practic la momentul de față nu a mai rămas decât de lucrat la zona de triaj, adică, la intrarea în unitate. Acolo urmează să fie pus acoperișul și să se facă ultimele finisări.
Întrebat de noi, ce schimbări va aduce noua unitate proaspăt renovată, directorul Spitalului Raional Ungheni, Andrei Alexeev, ne-a spus că în principiu a fost pus accentul pe îmbunătățirea acordării asistenței medicale urgente. Astfel au fost amenajate 3 zone. „La intrare vom amplasa recepția, în partea dreaptă se va afla zona verde, pentru pacienții cu leziuni ușoare, în partea stângă zona galbenă, pentru pacienții cu leziuni grave, iar în față zona roșie, pentru cazuri extrem de grave, pentru pacienții care necesită reanimare. Tot ceea ce nu este legat de actul medical am încercat să amplasăm la nivelul II”, a menționat acesta. Proiectul de renovare a unității de primire a pacienților se datorează investiției făcute de către Consiliul Raional, care a alocat în jur de 2 milioane de lei pentru lucrările de reparație capitală.
Și cum bine știm că nu doar reparația unei clădiri sau încăperi influențează asupra îmbunătățirii actului medical, am discutat și cu Ghenadie Șerbu, directorul adjunct al spitalului, despre modernizările care se vor face la capitolul aparataje tehnice. Potrivit acestuia, din proiectul moldo-elvețian REPEMOL „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova”, câștigat anterior, secția va fi dotată cu aparate noi în valoare de 1,2 milioane lei și care vor cuprinde toate cele necesare pentru o unitate de internare. Mai mult decât atât, spre deosebire de ceea ce se făcea până acum, aici vor fi concentrate toate aparatele necesare pentru investigație, astfel încât pacientul să nu fie nevoit să se deplaseze în alte blocuri ale spitalului.
Totodată, Andrei Alexeev mai atrage atenția și la un alt proiect „Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale și a populației din Ucraina si Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, de unde au reușit să atragă fonduri pentru achiziționarea a două aparate de respirație artificială, a unui defibrilator și a unor instrumente pentru sala de operație. Proiectul respectiv vizează creșterea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență din zona transfrontalieră Bucovina și Republica Moldova și va fi implementat de către patru parteneri: Spitalul de Urgență Cernăuți și Spitalul Raional Central Noua Suliță (Ucraina) și, respectiv, din Republica Moldova: Spitalul Raional Ungheni și Agenția pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană Ungheni.