În ziua Nașterii Maicii Domnului, pe 21 septembrie, locuitorii din Todirești sărbătoresc hramul satului. În acest an, satul era foarte îngrijit, mai mult chiar ca altădată. E poate din cauza faptului că sătenii s-au pregătit destul de activ de el, a fost sfințit un sector de drum, ziua a fost frumoasă și, ca de obicei, au venit oaspeți.
Ce-i drept, în mod deosebit aș vrea să povestesc despre un eveniment care se desfășoară în cadrul hramului al doilea an deja – aceasta este întâlnirea „La sfat cu tinerețea”. Inițiatoare a fost o femeie – simbolul optimismului și bunei dispoziții, directoarea casei locale de cultură, Viorica Culeac. Potrivit dânsei, ei promovează tineretul, lucrează cu el, dar s-a dorit să se facă ceva pentru oamenii care s-au pomenit în „umbră” și care au făcut foarte mult pentru sat.
Anul precedent, au venit la întâlnire 30 de persoane care au trecut de 68 de ani, în acest an au fost mai puține. Vom considera că de vină nu este vârsta, ci sărbătoarea de acasă. Organizatorii acestui eveniment neobișnuit ca stare de spirit au invitat fiecare participant personal. Cel mai mult vizita l-a emoționat pe tractoristul Ion Eloi, care a muncit în fostul kolhoz „Biruința” timp de 42 de ani. Viorica Culeac a remarcat: „Sunt o femeie puternică, dar nici eu nu mi-am putut reține lacrimile când a început să plângă și să spună că din 1992 nimeni nu și-a mai amintit de el”.
La această întâlnire-amintire, cu lacrimi de bucurie prilejuite de comunicare, cu recunoștință pentru o atât de rară acum atenție, respect și venerare unii erau gata să sărute mâinile organizatorilor. În acea zi au răsunat multe cuvinte calde, versuri, glume, melodii interpretate de celebra compatrioată, laureată a numeroase festivaluri, Anastasia Casian, copiii de la grădiniță. Apropo, întâlnirea a avut loc în sala de festivități, poate unica într-o casă de cultură din localitate sătească.
La întâlnire au luat cuvântul, și-au împărtășit amintirile foști tutunari, mulgătoare, mecanizatori, specialiști în culturi de câmp, și-au amintit că trebuiau să se trezească devreme, să muncească din greu, ce-i drept, primeau bani după merit, deoarece kolhozul era milionar. Cultivatorii de tutun, de exemplu, mai aveau norme de sfeclă, porumb, câte 3 grame de viermi de mătase care se hrăneau numai cu frunze de agud. Cu toate acestea, spun ei, deși mâncau cu mâinile murdare, erau sănătoși, în familii creșteau câte 5-7 copii, iar femeile nici nu știau ce-i un concediu de maternitate. Mecanizatorii spuneau că în timpul recoltării dormeau câte 2-3 ore. Au fost omagiați soții Domnica și Mihail Savciuc, care timp de 62 de ani păstrează nu numai certificatul de înregistrare a căsătoriei, ci și devotamentul reciproc, au crescut 8 copii, iar acum au 23 de nepoți și 23 de strănepoți.
Fiecare dintre participanți a primit o farfurie decorativă de ceramică cu vederile satului și data întâlnirii. La sfârșit fosta tutunăreasă Eugenia Cumpătă a mulțumit din toată inima primarului Victor Baltag, organizatorilor acestei sărbători de suflet și a promis să vină seara la horă pe noul drum. Au fost așternute mese, acesta e meritul multora, dar în special i se aduc mulțumiri săteanului Grigore Bîrzoi. Ca amintire va rămâne fotografia comună. Iar anul viitor, potrivit Vioricăi Culeac, se intenționează să fie omagiate cuplurile care își vor celebra nunta de aur.