Cel care se face „vinovat” de acest eveniment este scriitorul român Ștefan Susai, care a declarat la eveniment că volumul prozo-poetic „Sculeni-Moscova-Amur” a avut un parcurs mai special.
„Cartea ar fi trebuit să apară încă în vara lui 2018 și la acel moment cu acel format ar fi avut 148 de pagini, dar nu era formatul pe placul meu. Am ținut la sertar manuscrisul până mi-a venit ideea de a promova copiii talentați de la Școala de Arte din Sculeni, dar și autenticul satului cu peisajele și scenele din viața rustică prin ochii unui copil, ilustrând volumul. Așadar, am renunțat la o parte din texte și le-am păstrat doar pe cele scrise pe axa geografică Sculeni-Moscova-Amur” a precizat autorul.
De ce „Sculeni-Moscova-Amur”? Ștefan Susai a afirmat că într-o mare măsură cultura rusească l-a format ca și personalitate, dar poate și dorința aprigă de a traversa Prutul și atunci când a avut posibilitatea de a-l trece s-a oprit la Amur.
Nina Corcinschi, doctor în filologie, conferențiar universitar, director adjunct al Institutului de Filologie și cea care semnează prefața volumului, spune: „Cartea lui Ștefan Susai este un elogiu adus satului și țăranului, pornind de la ideea că „Țăranul e omul acela simplu. Așa cum erau Adam și Eva înainte să fie izgoniți din Rai”.
Din vânzarea cărții „Sculeni-Moscova-Amur” li se va plăti celor 39 de elevi, care au contribuit cu lucrări la realizarea ei, taxa de școlarizare la Școala de Arte Plastice din Sculeni. Până la lansare s-au adunat 2 mii de lei, dintre care 1200 de lei i-a donat soprana Operei Naționale Române din Timișoara, originară din Sculeni, Nina Zaharescu. Tariful pentru o lună ar fi de 4 mii de lei pentru toți cei 39 de copii. Pentru doi elevi cursurile au fost achitate până la sfârșitul anului școlar de către Otilia Porumboiu, bibliotecară în comuna Miroslava (Iași, România) și Marcel Moscoviciuc de la atelierul „Mărul Alb” din Orhei.
Notă: Azi dimineață Ștefan Susai printr-un mesaj ne anunța că deja taxa pentru o lună pentru elevii, care au contribuit la ilustrarea cărții, este plătită. Și dacă erau 2 elevi, care au beneficiat de plătirea cursurilor până la sfârșitul anului școlar, atunci azi dumnealui că sunt deja 3.