Populația feminină predomină în rândul populației cu reședință obișnuită. În anul 2018, la o sută de femei reveneau 91 de bărbați. Raportul diferă semnificativ în funcție de anumite grupuri de vârstă. Bărbații predomină în grupul de vârstă 0-14 ani, raportul fiind de 105 bărbați la o sută de femei. În grupul de vârstă 15-34 ani, numărul bărbaților și femeilor este aproape identic. Diferențele sunt mai accentuate în cazul populației în vârstă de 35-64 ani și 65 ani și peste, la o sută de femei revenind 91 bărbați și, respectiv, 61 bărbați, transmite IPN.
Potrivit Biroului Național de Statistică, speranța de viață la femei este mai mare decât la bărbați. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații în medie cu aproape opt ani. Speranța de viață la naștere, în anul 2018, a constituit 75 de ani pentru femei și puțin peste 66 de ani în cazul bărbaților. Acest decalaj este cauzat de nivelul mai înalt al mortalității premature a bărbaților, în special a celor în vârstă aptă de muncă (16-62 de ani).
Datele statistice mai arată că femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbații. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie, în anul 2018, a constituit 25,8 ani, iar la bărbați de 28,7 ani. Cei mai mulți bărbați, care s-au căsătorit în anul 2018, aparțin grupului de vârstă 25-29 ani (37,9%), iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vârsta de 20-24 ani (36,5%). Căsătoriile de până la 20 de ani sunt mai frecvente în mediul rural: 10,2% din numărul căsătoriilor înregistrate în mediul rural au fost încheiate de femei în vârstă sub 20 de ani, față de 4% din căsătorii la femeile de aceeași vârstă, în mediul urban.
Femeile au un nivel de instruire mai înalt decât al bărbaților, însă rata de ocupare în rândul femeilor este mai mică decât cea a bărbaților. Femeile ocupate au un nivel de studii mai înalt decât bărbații și acestea lucrează preponderent în sectorul serviciilor. Femeile într-o măsură mai mare preferă activități salariate și locuri de muncă formale. Acestea câștigă în medie cu 14% mai puțin decât bărbații.