În cadrul orei de dirigenție petrecută în gimnaziul Gherman cu elevii clasei a IX-a am depus toată străduința să cunoască că dăinuirea Patriei e posibilă numai datorită legăturii spirituale dintre cei trei piloni ai unui neam: generația de ieri, generația de azi și generația de mâine. Accentul fiind pus pe sentimentul demnității naționale. Le-am demonstrat secvențe video de la Marea Adunare Națională, vorbind că între miile de cetățeni eram și noi prezenți tinerii de atunci, însă noi pe atunci nu ne întrebam ce poate face țara pentru noi, ci invers. Odată ce ne-am mobilizat toate generațiile nutream a se ajunge la momentele decisive pentru soarta acestui popor, meleagului drag.
Moldova este casa noastră comună, e pământul plămădit cu sângele și întărit cu oasele strămoșilor noștri, ce au vorbit aceeași limbă, care au avut aceleași suferințe, ce au depus efortul de a transmite aspirațiile, pentru a dăinui în veci minunata noastră țară. Momentul surpriză a lecției a fost legătura în direct cu personalitatea localității natale, Valentin Budilevschi, ce a fost alături de popor participând cu Capela Corală „Moldova” și intonând Imnul de stat în anul 1989. Domnia sa a relatat care versuri scrise de Alexei Mateevici, sub aranjamentul lui Alexandru Cristea au ajuns a fi intonate de Capela Corală „Moldova” și care au fost interzise atunci. Astfel, până în prezent se mai simte în sângele nostru ca națiune asuprimea imperiului rus. În cadrul orei de dirigenție m-am străduit să transmit valorile primordiale ale națiunii Curajul, Demnitatea concetățenilor cât și Solidaritatea, Patriotismul celor ce au luptat pentru independență.
Eugen Miron, elev în clasa a IX-a: „În ziua de 1 septembrie am avut ocazia de a asculta o persoană importantă din ţara noastă, care spre fericirea noastră este şi consăteanul nostru, ca Valentin Budilevschi. Am avut oportunitatea să-l vedem şi în direct mulţumită internetului, însă nu am reuşit să interacţionăm prea mult, conexiunea la net nu era prea puternică. În pofida acestor mici probleme, noi, elevii din clasa a IX-a am putut afla informaţii, care nu le găseşti pe Google, fiindcă erau de la surse directe, de la omul care a participat la acele evenimente istorice din anul 1991”.
La ora de dirigenţie au participat şi câţiva părinţi. Corina Șoltoianu, părinte: „Am avut azi onoarea să interacţionez online cu un maestru precum este Valentin Budilevschi. Am ascultat cu cea mai mare atenţie ceea ce ne-a povestit dumnealui. A fost o experienţă deosebită pentru mine. Concluzia este că nu contează vârsta pe care o ai, contează ce ştii şi că alegi să le povesteşti şi generaţiilor de azi evenimentele istorice la care ai participat”.
Astăzi ca niciodată în condițiile digitalizării accelerate din lume, şcoala alături de familie trebuie să depună eforturi substanțiale de a păstra sorgintele strămoșesc.
Nota redacţiei: Valentin Budilevschi este dirijor de cor, profesor, Maestru în Artă. S-a născut la 1 septembrie 1941 în satul Gherman, comuna Sculeni Târg, județul Iași (în prezent raionul Ungheni). Numele la naștere – Ioan Budilinschi. Își face studiile muzicale la Școala de Muzică din Slobozia, după care a urmat Colegiul de Muzică din Tiraspol (1959-1962). A studiat la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (1962- 1970). Urmează cursuri de perfecționare la Institutul Muzical-Pedagogic din orașul Taganrog (Rusia).
Își începe activitatea profesională în funcția de conducător de cor la Școala-Internat din satul Cărpineni, raionul Hâncești (1967- 1971). Este metodist în Cabinetul de folclor la Casa Republicană a Creației Populare (1968-1969). Șef de studii al Secției muzicale, profesor de dirijare, canto, armonie, solfegiu, literatură muzicală, dirijorul corului de studii al Secției muzicale și al corului unit al Școlii Pedagogice din Călărași (1969-1973). Deține funcția de inspector pentru instituțiile de învățământ superior și mediu de specialitate la Ministerul Culturii al RSSM (1973-1974). În același timp, este conducătorul corului din satul Verejeni, raionul Telenești (1973-1974).
Îndeplinește funcția de profesor al Colegiului Republican de Muzică „Ștefan Neaga”, Catedra dirijat coral (1973-1974). Director artistic și dirijor al renumitului Studio Muzical-Coral „Lia-Ciocârlia” la Palatul Republican al Pionierilor și Elevilor (1974-1988). Profesor la Institutul de Stat al Artelor, Catedrele: dirijat cor academic, dirijat cor popular, instrumente populare (1976- 1994). Din 1987 este director artistic și prim-dirijor al Capelei Corale „Moldova” (colectiv emerit) din cadrul Radioteleviziunii Naționale. Revine la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” (1992-2010).
A colaborat cu perso-nalități renumite în domeniul muzicii: Timofei Gurtovoi, Alexandru Samoilă, Maria Bieșu, Mihail Munteanu, Margareta Ivanuș, Ion Paulencu, Ion Cvasniuc, Alexandru Vasecikin, Gheorghe Mustea, Petre Neamțu, Anatolii Miroșnic, Veronica Garștea, Dumitru Goia, Pavel Goia, Vasile Goia, Mihail Secikin, Oleg Palymski, Nicolae Botgros, Liviu Buiuc, Monica Anghel, Marcel Pavel, Ionel Tudor, Tudor Gheorghe, Marius Hristescu, Mihai Ciobanu, Vasile Iova, Gheorghe Zamfir, Andrei Vartic, Roberto Luparelli (Italia), Frontalini (Italia) ș.a. Titluri deținute: eminent al învățământului public din RSSM (1980); eminent al învățământului public din URSS (1982); lucrător emerit al culturii din RSS Moldovenească (1987); maestru în artă (1996). (Sursa: Moldopres)