Fără memorie nu este ieri, fără zbucium nu este azi, fără credință nu este mâine, ne este perturbat ritmul obișnuit de viață, dar find solidari și având spirit civic, nu uităm de sat, oameni și faptele lor. Cu toții la moment trecem prin momente grele pentru întreaga umanitate, dar nu rămânem indiferenți față de un eveniment major din istoria satului Cornești. Localitatea la 25 aprilie împlinește 600 de ani de la prima atestare și, fiind profesoară de istorie, împreuna cu copiii satului vom aduce un omagiu satului nostru drag.
Deci, prima mențiune documentară a Corneștiului e datată cu ziua de 25 aprilie 1420. Uricul, actul de proprietate, a fost semnat de domnitorul Țării Moldovei, Alexandru cel Bun. E o așezare podgoreană împrejmuită de dealuri înalte, fiecare având o denumire aparte: Dealul Moțocanilor, Dealul Crucii, Dealul Cornului, Dealul la Izvor.
De-a lungul anilor aici s-au format personalități notorii ca Petru Tarhon, Alexandru Sârbu, Elena Roșca, Elena Efrim și mulți alții.
Elevii gimnaziului în permanență pun accentul pe abilitățile de cunoaștere. Studiază cu sârg istoria locală și apreciază valorile satului. Ei participă activ la concursurile cu tematică istorică ce țin de istoria satului cu genericul: „Descoperim eroi în localitate la noi”, punând în valoare locuitorii satului Cornești, destinele unor cetățeni, cercetând și reconsiderând istoria locală ca pilon în cunoașterea mai profundă a istoriei naționale. Spre exemplu, la ediția I a concursului republican anul 2018, Liviu Ungureanu, promoția 2018, printr-un poster „Destin de Corneștean” a apreciat munca enormă a savantului în biologie originar din s. Cornești, Petru Tarhon. Tot la acea ediție s-a încadrat în concurs și Valentina Morozovschi cu lucrarea, jurnal-cronică „O viață dedicată copiilor”, descoperindu-l ca erou pe regretatul Vasile Roșca, ex-director al Gimnaziului Cornești.
Urmează ediția a II-a a concursului nominalizat, anul 2020 la care alți copii au realizat filmulețe. În primul este vorba de eleva Milina Șoltoianu, promoția 2020. Aceasta a descris soarta corneștencei Lidia Filimon, deportată în Siberia la vârsta de 8 ani împreună cu bunicii ei, iar eleva clasei a VIII-a, Daniela Efrim, și-a expus povestea tristă de copil semiorfan, aducându-i mulțumiri bunicii sale, Eleonora Efrim, persoană apreciată în satul Cornești. Valentina Bogoi, fost lucrător tehnic la școala din sat, a fost apreciată de elevii Ilinca Tataru, Sabina Leahu, Victor Coșpormac. Astfel, ei și-au exprimat mulțumirile față de femeia de serviciu a școlii Valentina Bogoi pentru acele multe decenii în care a avut grijă de igiena elevilor satului. O altă activitate Power Point a fost dedicată Elenei Efrim, decorată cu medalia „Gloria muncii’’. Dânsa a contribuit la educarea și formarea multor generații de copii din s. Cornești.
Într-o discuție cu Valeriu Morari, primarul satului, am aflat că satul a încheiat un acord de colaborare de ceva ani cu comuna Miroslava, Iași, România, care favorizează satul Cornești, deschizându-i perspective pentru dezvoltare și progres. La nivel local satul face schimb de experiență colaborând cu APL Boghenii Noi și APL or. Cornești. E important că corneștenii beneficiază de un sector de drum renovat grație proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”, iar implementând proiectul „Novateca”- biblioteca s. Cornești și-a completat setul de cărți cu literatură diversă.
În concluzie, satul trece printr-o perioadă pozitivă de evoluție și nu pierdem speranța că va deveni și mai democratic, și mai prosper, deoarece are capital uman demn de apreciere.
Cele nominalizate reflectă doar o mică parte a valorilor umane ale satului. La nivel de țară sunt cunoscute numele discipolilor formați în sat așa ca Liliana Efrim, Eleonora Chirău, Iurie Țurcanu, Oleg Efrim, Daniela Buga, Valeriu Morari, Ecaterina Țurcanu ș.a. Un număr continuu de oameni buni și frumoși.
Actualul primar, Valeriu Morari, într-un interviu s-a exprimat că sunt probleme de rezolvat și vom face tot posibilul pentru prosperarea continuă a satului, deoarece merită satul și oamenii lui apreciere, atenție și cooperare. La mulți ani, corneșteni! La mulți ani, satule!