Un atelier de confecționare a lucrărilor din mozaic pentru lăcașurile de cult a fost pus pe picior de activitate acum trei luni în satul Măcărești în rezultatul unui acord de înfrățire dintre această localitate și Cozmești, județul Iași. Un agent economic din România a deschis o întreprindere de acest gen pe teritoriul satului.
”Au fost create 70 de locuri de muncă, din care până la moment sunt ocupate doar 15. Am creat locuri de muncă la sat, dar mulți refuză, alții au lucrat o perioadă de probă și au lăsat. Angajatorul le-a promis un salariu de 3400 de lei moldovenești, ceea ce aș crede că e bun pentru o persoană aici, pe loc. Munca este de la ora 8 până la 16, un program normal de lucru. Nu este ca și în alte părți, unde angajații sunt impuși să stea în picioare, să muncească din greu. I-am informat și pe cei de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a raionului Ungheni ca să-i repartizeze pe cetățenii care se adresează la noi în comunitate. Dar cred că din alte părți ar fi mai problematic, deoarece doritorii de a se angaja ar avea nevoie de transport sau cazare. Noi am pus accentul pe cetățenii care beneficiază de ajutor social, dar acestora, evident, le este mai ușor să primească bani de la stat fără să muncească. Mulți locuitori se indignează de faptul că aceștia folosesc ajutorul social în alte scopuri decât pentru copii și necesitățile acestora”, menționează primarul comunei, Iacob Pîntea.
”Întrucât locurile de muncă oferite celor din Măcărești țin mai mult de domeniul creației, aici au ales să lucreze oameni mai aproape de domeniul respectiv și cei mai îndemânatici, care însușesc ușor această artă. S-au angajat deja să muncească profesori, educatori și chiar femei care au lucrat la cultivarea tutunului. Ce presupune munca noastră? Mozaicul înseamnă transpunerea picturii bizantine în icoane, tablouri și alte elemente bisericești, ceea ce știm noi din pictura bisericească. Punem sticluțe lângă sticluțe, după un codaj anumit, după o anumită paletă de culori pentru ca să iasă o anumită pictură, un anumit desen sau ornament. Nu toți cei care vin sunt oameni de artă, pentru că nu angajăm pictori de specialitate cu studii superioare. Angajăm oameni care învață să lucreze corect cu tehnica pe care noi o folosim. Noi, specialiștii, venim să-i învățăm și eu cred că până la urmă, pas cu pas, o să și reușim. Suntem deja la trei luni de activitate și ușor, ușor vom începe să creștem din ce în ce mai mult”, ne-a mărturisit cu lux de amănunte Liliana Liubaș, coordonatoarea de la întreprindere.
Cei 15 angajați care au trecut faza de răbdare și au însușit arta mozaicului, spun că este un lucru interesant, dar cel mai important este că au un loc de muncă acasă. ”E o îndeletnicire migăloasă, dar foarte plăcută sufletului, pentru că ne ocupăm cu ceea ce este frumos. Și dacă tot suntem la pensie și nu avem alte ocupații, această activitate ne este de un real folos. De altfel, e și un venit în familie, dar e și ceva care îmi place sufletește. Salariul mă aranjează, pentru că activăm acasă și este un sumpliment esențial pentru familie și pot să-mi regulez unele cheltuieli din pensie, care știți și dumneavoastră cum este. Atât cât îmi mai permite sănătatea o să mai muncesc”, spune o angajată, Domnica Toderiță. ”Atelierul este unul bine dotat, are toate cele necesare pentru a activa”, afirmă angajații. La fel dânșii susțin că au parte de atitudinea binevoitoare a angajatorilor.
”Activăm într-o încăpere spațioasă, încălzită, luminoasă, așa cum se cuvine a presta munca de mozaic. Suntem recunoscători coordonatorilor că sunt indulgenți cu noi, ne ajută, ne ascultă, ne ghidează. Dorim ca aceasta activitate să dureze cât mai mult și să facem numeroase lucruri frumoase”, concluzionează Domnica Toderiță.