Pentru al zecelea an consecutiv IPLT „Elada” colaborează cu Federația Moldovenească de Fotbal în cadrul proiectului Open Fun Football Schools (OFFS) și a rămas plăcut surprinsă de entuziasmul copiilor dar și al antrenorilor din acest an.
Ani la rând, conform regulamentului IPLT „Elada” a fost parte a proiectului în parteneriat cu gimnaziul Frăsinești din raionul Ungheni, liceul „Prometeu” din satul Grozești raionul Nisporeni și școala primară „Prisăcani” din România. Anul acesta a participat la proiect în parteneriat cu gimnaziul Costuleni din raionul Ungheni. În contextul pandemiei, au fost nevoiți să își petreacă fiecare instituție activitățile individual, cu respectarea normelor de igienă.
Coordonatorul local al proiectului, Ion Sacocol, își dorește ca fotbalul să fie îndrăgit de cât mai multe fete. „Îmi doresc ca în viitorul apropiat cât mai multe fete să se implice și să îndrăgească fotbalul. Mi-ar plăcea ca unele dintre ele să devină antrenoare. Eu activez în calitate de antrenor în fotbalul feminin deja de 13 ani. Am avut multe fete talentate care au jucat fotbal în selecționatele țării, dar și peste hotare. Până în prezent o singură discipolă de a mea a îmbrățișat această profesie. Este vorba de Anisia Său” a specificat antrenorul.
Fetele care participă în cadrul programului au recunoscut că vin cu mare plăcere la aceste activități. Iar una dintre principalele lor dorințe este ca societatea să accepte faptul că fotbal este un sport atât masculin cât și feminin. „Mie îmi place fotbalul și vin cu mare drag la astfel de activități. Mă bucur că fetele mai mici se orientează spre acest tip de sport”, a menționat una dintre fete. „Vreau ca oamenii să accepte că fetele tot joacă fotbal și o fac destul de bine. Cred că prin participarea la astfel de proiect noi contribuim la combaterea stereotipurilor” ne zice o alta.
Direcția instituției susține participarea în cadrul proiectului OFFS și participă la asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activităților la care au participat 96 de fete cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Iar unul dintre scopurile principale ale participării în cadrul proiectului este promovarea procesului democratic, a păcii, stabilității, coeziunii sociale, stabilirea relațiilor de prietenie și a colaborărilor sportive.
*Proiectul OFFS este implementat în țara noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca 🇩🇰 și FMF din anul 2006, de asemenea fiind susținut de Guvernul Suediei.