„Granițele ne apropie, nu ne despart!” – acesta este titlul unui nou parteneriat educațional internațional, încheiat între Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni și Școala Gimnazială „Ovid Densusianu” din orașul Făgăraș, România.
Veronica Rotari, una dintre coordonatoarele din Ungheni, ne spune că domeniul proiectului este unul diferit de cele abordate de până acum, deoarece are ca obiectiv general promovarea educației nonformale și extrașcolare, ce se referă la o nouă modalitate de învățare. Or, „educația nonformală înseamnă orice acțiune organizată în afara sistemului școlar și se referă la plăcerea de a cunoaște și de a te dezvolta”, a specificat dânsa, iar colega sa Victoria Radu ne-a declarat că „datorită ideei că lucrurile frumoase se fac împreună, suntem convinși de faptul că acest parteneriat va fi unul de succes”.
Ideea de colaborare între cele două instituții de învățământ le aparține profesorilor Tudor Bogdan, Claudiu Molnar, coordonatori de proiect din cadrul instituției partenere române. Ei au fost susținuți de Inspectoratul Județean Brașov, inspector–adjunct Ion Negrilă și directoarea Școlii Gimnaziale ”Ovid Densusianu” Făgăraș, Iuliana Aldea. Inițiativa a fost salutată de către colegii din Ungheni, Petru Langa, directorul liceului respectiv, Victoria Radu și Veronica Rotari (coordonatoarele proiectului).
Parteneriatul între cele două școli a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani. Prima activitate a fost vizita a 30 de elevi din Făgăraș în Ungheni. Aceștia au fost întâmpinați de elevii claselor a VIII-a. Au participat la o serie de ocupații interactive nonformale, cum ar fi „Cartea grupului”, „Timpul – prieten sau rival?”, „Jocul bomboanelor”, „Sportul – dialog intercultural” (minifotbal, volei, baschet, starturi vesele). Apoi, toți au mers într-o excursie comună la Nisporeni, la Mănăstirea Hâncu, și la Chișinău, vizitând diferite muzee. Elevii ambelor instituții au primit diplome pentru implicare activă.