Instituțiile de presă, îndeosebi posturile de televiziune și portalurile online, controlate de politicieni, folosesc diferite tertipuri pentru a distrage atenția publicului de la problemele reale ale societății și a scoate în prim plan realizările, care, deseori, nu sunt confirmate prin fapte. Deseori, știrile și emisiunile sunt ambalate frumos pentru a crea impresia că totul e bine în țară și că oamenii prosperă. Astfel de practici se observă mai ales în preajma campaniilor electorale sau în timpul acestora. La întâlnirile cu consumatorii de produse media din raioanele Florești și Ungheni, organizate de API în zilele de 26 și, respectiv, 27 noiembrie curent, jurnalista Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, le-a oferit sfaturi cum să procedeze dacă descoperă știri false sau dacă consideră că sunt mințiți. La cele două întâlniri au participat, în total, peste 65 de persoane de diferite vârste, etnii și ocupații.
„Televiziunile ne oferă seriale, concerte, horoscop-uri, emisiuni distractive, ne vorbesc despre sfârșitul lumii, ne fac să ne uităm în strachina altuia, cine se însoară, cine divorțează etc,, doar ca să nu ne gândim la problemele reale, situația economică, socială, pensii, salarii, locuri de muncă. Presa trebuie să ne spună care sunt problemele, unde sunt banii, de ce nu ajung, cine i-a luat. Tocmai presa care nu răspunde la aceste întrebări, este controlată de politicieni, care sunt interesați să ne distragă atenția, ne fac să ne supărăm pe oricine, numai nu pe ei”, a menționat Alina Radu.
Unii participanți au opinat că cele mai multe minciuni se spun în ultimul timp despre reparația drumurilor. „Au promis că dacă va permite vremea vor repara drumurile la Florești, dacă trec alegerile e prăpăd, nu mai fac nimic”, a accentuat o participantă. „Trebuie să fiți foarte atenți, când se face sau se spune ceva înainte de alegeri, dacă nu cumva vor să ne mintă. Asta s-a întâmplat mai în toate alegerile de până acum, politicienii au interes să ajungă în parlament și promit orice, de aceea trebuie să punem totul la îndoială. Minciuna trebuie urmărită și oprită, altfel politicienii inventează altele”, a subliniat jurnalista.
Nu mai este suficient să schimbăm postul care distribuie falsuri, trebuie să-l sancționăm
A.Radu i-a întrebat pe cei prezenți cum reacționează atunci când depistează știri false, manipulatorii. „Schimbăm postul”, „Nu-i mai urmărim” au fost câteva răspunsuri din sală. „Să schimbi postul sau să închizi radioul nu mai este suficient… De câte ori ați pus mâna pe telefon și ați sunat la ziarul în care ați citit o informație neadevărată? De câte ori ați contactat postul TV pe care îl urmăriți și le-ați spus jurnaliștilor de acolo că spun minciuni, sau de câte ori ați sunat la Consiliul Coordonator al Audiovizualului să vă plângeți pe aceste instituții media? Poate că un apel nu va schimba nimic, dar o reacție repetată, de la mai mulți cetățeni, va mișca cumva lucrurile”, a explicat A. Radu.
Informații frumos ambalate, dar care nu spun lucruri importante
Floreștenii și unghenenii și-am împărtășit câteva impresii despre subiectele abordate în cadrul întâlnirii. ”De obicei, urmărim diferite posturi TV, vrem să știm ce se întâmplă în țară, dar de multe ori vedem multă informație goală, ambalată frumos, dar care la final te lasă cu nimic…”, spuneAna Climeșina, psiholog școlar din Ungheni. „În știri nu ni se prezintă tot adevărul, de aceea nici nu-i cred. În viața mea am auzit multe promisiuni, multe ni s-au arătat la televizor, dar nu s-a făcut nimic. Trebuie să judecăm la rece și să nu ne lăsăm prostiți”, a completat Ion Covali, un pensionar din aceeași localitate. “Pentru noi, persoane de etnie romă, astfel de întâlniri sunt foarte importante. De azi înainte vom fi mai atenți la ceea ce se spune la televizor, în Internet, ca să nu fim manipulați”, a opinat Eugenia Sacasai, mediatoare comunitară din Florești.
În anul 2018, în cadrul Campaniei STOP FALS!, Asociația Presei Independente (API) a desfășurat 9 dezbateri la tema informațiilor false și tendențioase în centrele raionale din țară, iar în perioada următoare asemenea întâlniri urmează să fie organizate în celelalte orașe reședințe de raion.
Evenimentul face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”, implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.