La evaluarea celor 38 de dosare pretins instrumentate pe motive politice vor participa și avocații personalelor persecutate. O decizie în acest sens a fost luată de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al PG.
Avocaților li se solicită să prezinte în adresa procurorului general o informație sintetizată, cu precizarea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători.
Informațiile părții apărării vor fi examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat urmând a lua în calcul concluziile Grupului. În context, Procuratura menționează că astfel de grupuri de control nu sunt reglementate de Codul de Procedură Penală, ele vin ca o reacție constructivă, în ordine de măsură administrativă excepțională, a sistemului organelor procuraturii la Declarația legislativului cu privire la caracterul captiv al statului, inclusiv al organelor de drept, dar și la Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.
Printr-o dispoziție emisă de procurorul general, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezultă o listă de câteva zeci de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane.