Acest lucru s-a (re)dovedit datorită proiectului “Gândește global, acționează local!”, implementat în cadrul Programului Raional de Granturi, ediția 2020, pentru organizațiile de tineret și grupurile de inițiativă ale tinerilor din raionul Ungheni, finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cofinanțat de Consiliul Raional Ungheni, coordonat și implementat de Direcția Educație Ungheni.
„La Costuleni întâlnim tineri frumoși, ambițioși, plini de viață, pregătiți pentru noi provocări, tineri care reprezintă o sursă importantă pentru dezvoltare, dar totodată și un factor esențial în schimbarea socială, în dezvoltarea acțiunilor la nivel de comunitate și nu numai. Imaginația, idealurile, capacitățile intelectuale considerabile și concepțiile tinerilor sunt esențiale pentru dezvoltarea societății în care trăim. De aceea, este esențial să investim în timpul liber al tinerilor, prin ghidarea și încurajarea tinerilor de a se implica civic și dezvolta personal”, ne spune Jana Moraru, coordonator de proiect.
Pe parcursul proiectului cei 20 tineri participanți au fost implicați în mai multe activități de instruire, informare și de voluntariat pentru dezvoltarea comunității din care fac parte. „Toate activitățile pe care le-am desfășurat au fost cu scopul de a crește gradul de implicare a tinerilor în activități civice”, ne precizează aceeași sursă.
Astfel, în cadrul atelierului de instruire s-a pus accent pe dezvoltarea competențelor civice. Aici s-a discutat despre importanța activismului civic la nivel de comunitate, chiar mai mult de atât tinerii au fost implicați în diferite activități de voluntariat precum: salubrizarea unui spațiu public, sădirea pomilor, activitate realizată în parteneriat cu Biserica Costuleni.
Pentru a oferi tinerilor un suflu de încredere, a fost organizat și desfășurat un workshop “Tinerii – agenții schimbării”. Invitată la acest eveniment a fost doamna Rodica Guțu, președintele AO “Ecologie pentru Sănătate”. Ea a împărtășit tinerilor din experiența sa în calitate de activist civic, a prezentat o altă latură a voluntariatului, una care presupune bunătate, satisfacție și putere de a schimba lucruri. Un alt invitat a fost Andrei Rudicov, primarul satului Costuleni. Dânsul împreună cu tinerii au identificat în cadrul unui dialog constructiv mai multe metode de motivare a acestora pentru a se implica în activități de voluntariat la nivel de localitate.