Sute de ungheneni care suferă de diverse boli cardiace sunt tratați de medici nespecializați în domeniu. În situația dată s-a ajuns acum mai bine de un an, după ce a plecat medicul cardiolog, Vera Cosparmac, aceasta fiind deja la vârsta de pensionare.
Fiindcă tinerii specialiști nu vin, iar alții nu sunt, funcția ei este suplinită de Valentina Ursatev, medic pulmonolog de specialitate, dar care consultă și pacienții cardiaci la Secția Consultativă a Spitalului Raional. Programul acesteia este de la ora 8 până la 12, după care merge la spital. În aceste ore dedicate consultației, oamenii se înghesuie la ușa acesteia, fie că este vorba de boli pulmonologice, fie cardiace. „Dacă ai ajuns totuși să-i pășești pragul, ar trebui să te simți un norocos, căci rândul uneori este mult prea mare pentru a mai reuși să intri până la ora 12”, povestește o pacientă, care mai spune că uneori cabinetul este asaltat de zeci de bolnavi.
De menționat că vizitele la acest cabinet nu sunt efectuate după programări. În condițiile sezonului canicular, schimbărilor climatice, numărul pacienților crește chiar și până la 20% , dacă e să vorbim numai de pacienții cu hipertensiune, care au nevoie de consultație și tratament.
Ca să aflăm cum de se descurcă un singur medic pe două specializări, suplinind și orele de la spital cu cele de la Secția Consultativă, am mers să-i facem o vizită, însă, cu părere de rău, nu am reușit să vorbim decât la telefon, întrucât Valentina Ursatev se afla în concediu de boală, motiv pentru care ne-a comunicat că nu ar fi pregătită pentru careva întrebări.
Referitor la problema dată, directorul spitalului, Andrei Alexeev, spune că lipsa specialiștilor într-adevăr este o situație dureroasă, însă nu pot face prea multe. „Încercăm să ne descurcăm cu ce avem, trimitem specialiști la cursuri de specializare, ne perfecționăm, dar asta e, nu ne rămâne decât să așteptăm să ne vină specialiști noi. Cu părere de rău, cei care termină studiile preferă să rămână în Chișinău sau să plece peste hotare, iar de la noi din raion absolvenți cu astfel de specializări și să dorească să se întoarcă acasă nu sunt”, a explicat dânsul.
Referitor la statistică, Victor Uncuță, șeful secției informaționale, spune că morbiditatea provocată de bolile cardiace este în continuă creștere, fie că sunt sau nu specialiști. „Pacienții sunt consultați în primul rând de medicul de familie, care a fost pregătit pentru astfel de examinări și are un program după care se conduce, atunci când este vorba de o patologie mai complicată pacientul este îndreptat la spital, unde avem secție de terapie cu 15 paturi dotate, lucrează specialistul cardiolog Angela Cucu. Dacă și acolo nu se face față, acesta este direcționat la Chișinău, unde sunt specialiști de înaltă calificare. Așa că nu putem vorbi de o problemă în ceea ce privește specialiștii, căci aceleași investigații oricum sunt efectuate”, ne-a declarat acesta.