Precipitațiile abundente din ultima vreme, schimbările climatice cu temperaturi ridicate şi umezeala au devenit mediul perfect pentru înmulțirea țânțarilor. Din această cauză unghenenii sunt terorizați de înțepăturile acestora, în special, copiii și bătrânii care constituie grupurile cele mai de risc.
Am contactat specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Ungheni să vedem cum țin situația sub control. Sergiu Talmaci ne-a declarat că, din păcate, nici într-un fel nu pot să acționeze din motiv că secția de dezinsecție din cadrul instituției a fost lichidată după reorganizare. „Acum responsabilă de dezinsecții și deparazitare e Primăria municipiului Ungheni”, a specificat acesta.
L-am telefonat pe viceprimarul municipiului, Eduard Balan, care a rămas uimit de această responsabilitate. „Dacă noi stropim copacii pentru a înlătura careva insecte, care le dăunează, atunci de lichidarea țânțarilor pentru prima dată aud ca primăria să fie responsabilă. Nu avem nici resurse și nici vreo directivă în acest sens”, a mai adăugat dânsul.
Țânţarii sunt atraşi de dioxidul de carbon, dar şi de transpiraţie, de o parte din substanța care se poate regăsi în transpiraţia umană şi animală. Există şi zone ale corpului uman de care aceştia sunt mai atraşi. E vorba de glezna piciorului şi de asemenea zonele unde pielea este mai subţire.
Ţânţarii sunt atraşi de mirosul sângelui. Femelele sunt cele care sug sânge atunci când trebuie să depună ouă şi să îşi hrănească larvele.