Echipa de voluntari „Hai Ungheni” împreună cu adulții aliați, Dan Roșca, coordonatorul echipei de voluntari și Victoria Radu, profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni, au creat un spațiu multifuncțional, sigur, atractiv și prietenos tinerilor la Centrul Raional de Tineret Ungheni. Inițiativa face parte din cadrul unui proiect la care tinerii voluntari au lucrat în ultimele luni.
La moment, tinerii se află la etapa finală a proiectului. Aceștia organizează un curs de instruire a tinerilor în realizarea fotografiilor și clipurilor video și un program de dezvoltare creativă a Inteligenții Emoționale a Tinerilor.
Coordonatorul echipei „Hai Ungheni” Dan Roșca a declarat că tinerii au fost inițiatorii acestui proiect. Ei își doresc ceva a lor și sunt pregătiți să realizeze toate acțiunile necesare în acest sens. Pe parcursul construcției spațiului, peste 25 de tineri au participat la acțiuni de amenajare, fapt care este îmbucurător. Ideea unui astfel de proiect vizează mai multe paliere. Pe de o parte, voluntarii au contribuit la crearea unui spațiu static, multifuncțional, înzestrat cu o zona de învățare, care ușor poate fi transformată în una de creativitate, iar, pe de alta parte, în cadrul proiectului sunt planificate un șir de activități cu diferite tematici ce vor continua să se desfășoare și după încheierea proiectului, astfel va fi asigurată durabilitatea acestuia. Așadar, tinerii din raionul Ungheni vor beneficia de instruiri în diverse domenii, dar se vor putea și recrea într-un spațiu sigur și creativ. Acest spațiu va avea disponibilitatea de a găzdui diferite evenimente de învățare cu participarea tinerilor: training-uri, întâlniri cu persoane de succes din comunitate, workshop-uri, mese rotunde, dar și a evenimentelor creative: expoziții, seri tematice de cinema etc. Aceasta va permite integrarea activităților realizate în cadrul proiectului în procesul de dezvoltare a tinerilor, așa încât aceștia să participe activ la transformarea relațiilor cu semenii într-un proces de angajament constructiv și continuu. Spațiul va fi unul neutru în raport cu obiectivele educative: un mediu frumos, primitor, cu un climat optim, care să asigure un confort psihologic, dar să devină și stimulator, facilitator al transmiterii unor mesaje cu conotație afectivă.
Existența unui astfel de spațiu este vitală, din simplu fapt că, la moment, tinerii nu dispun de un mediu sigur al lor. Parcurile publice sunt spații deschise, iar școlile au un mediu formal și timp limitat. Tinerii reprezintă viitorul și trebuie să aibă posibilitatea de a-și dezvolta talentele și abilităţile pentru a-și îndeplini potenţialul, iar stART-Up Corner vine în sprijinul lor”, a accentuat Dan Roșca.
Tinerii planifică utilizarea la maxim a spațiului multi-funcțional, prin desfășurarea activităților în aer liber și proiectarea de film, întru cât stART-Up Corner este un spațiu creativ, sigur și prietenos realizat cu tineri pentru tineri.
Activitatea este parte a inițiativei ”stART-UP Corner”, implementată de grupul de inițiativă locală ”Hai Ungheni” și este susținută financiar de Fondul Comun privind Dezvoltarea Centrelor de Tineret și Consolidarea Participării și Implicării Civice a tinerilor din Republica Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Swiss Cooperation in Moldova și UNFPA Moldova, realizată de Terre des hommes Moldova. Totodată, cu resurse financiare au contribuit Direcția Educație Ungheni și Consiliul Raional Ungheni.