În satul Măcărești din raionul Ungheni se află casa regretatului pictor, sculptor și profesor Ion Cucereanu. Artistul și-a dedicat toată viața creației. A pictat chipuri umane și fragmente din natură, a sculptat în lemn și și-a așternut cele mai neobișnuite gânduri pe hârtie, astfel înveșnicindu-și numele. În casa din Măcărești, fiecare colț îi poartă amprenta, fiecare geam îi mai amintește privirea și fiecare unealtă păstrează dedicația cu care Ion Cucereanu și-a făcut casa – locul său de refugiu, averea sa cea mai de preț, o capodoperă cum rar mai întâlnești.
„Casa pictorului”
Casa lui Ion Cucereanu sau „casa pictorului”, cum mai este numită în Măcărești, reușește să te fascineze imediat cum o privești. Aspectul său exterior, culorile care o înfățișează, ornamentele sculptate până în cele mai mici detalii de răposatul proprietar al casei și în general valoarea artistică a acestei locuințe fac ca adesea, călătorii care trec prin sat să se oprească în fața acesteia și să bată la poartă cu întrebarea: „Aici este muzeu?”. Răspunsul vine chiar de la sora artistului, Iulia Șeptelici, care s-a dovedit a fi o gazdă binevoitoare, acceptând să ne povestească despre cel care a rămas în istoria satului ca fiind unul dintre cei mai talentați oameni dintre cei care au locuit aici.
„Sunt 13 ani de când el nu mai este printre noi”, și-a început povestirea Iulia Șaptelici, relatând despre toate amănuntele din viața fratelui său Ion Cucereanu. Artistul s-a născut la 4 octombrie, 1946, fiind al patrulea dintre cei 5 copii din familie. Tatăl său, Ion, a fost profesor de educație tehnologică, iar mama artistului a fost o femeie de la țară, care a știut să le cultive copiilor săi dragostea pentru tradițiile populare, admirația pentru artă și valorile cele mai importante pentru a deveni oameni cu suflet mare. De mic copil era pasionat de pictură, sculptură și literatură. Pe parcursul vieții a reușit să își formeze o bibliotecă impunătoare, unde a colectat zeci de volume în limba română și rusă. „Vă imaginați așa ceva? El a mers tocmai până în Cernăuți să cumpere niște cărți. Iubea tare cărțile, în special, pe cele despre artă. Și eu le păstrez, așa cum le-a lăsat el, pentru că nu mă lasă inima să schimb ceva cu locul când știu că toate astea au fost ale lui, sunt sufletul și inima fratelui meu”, povestește Iulia Șeptelici.
Pe lângă faptul că a fost pictor și sculptor, Ion Cucereanu fost și profesor de educație plastică la școală din satul Măcărești. Iar în anul 1981 a ajuns și profesor universitar. Artistul s-a înscris la facultate la vârsta de 35 de ani, când deja avea o experiență bogată în domeniul picturii, făcându-și anterior studiile la școala de pictură din orașul Ungheni. „El, la 35 de ani, s-a înscris la facultate cu prezență zilnică. Și imediat cum a mers a fost numit starostele grupei și a mai primit și ore pe care le preda la alți studenți. Lui îi plăcea foarte mult să învețe, când era mic, la școală era pe panoul de onoare și la facultate tot așa, a fost pe panoul de onoare, iar fotografia s-a păstrat și acum”, relatează sora.
Fiind originar din Măcărești, toți sătenii vorbesc cu mândrie și recunoștință despre Ion Cucereanu. Aceasta a sculptat numeroase troițe, care sunt instalate în tot satul, a dăruit tablouri pictate de el însuși și a realizat niște lucrări uimitoare care, s-au păstrat până în prezent.
Iulia Șeptelici ne-a invitat în casa lui Ion Cucereanu și ne-a arătat și atelierul de lucru al artistului. Este o încăpere mică, însă în care este adunată o adevărată comoară. Am descoperit acolo schițe de ale lucrărilor, tablouri pictate pe pânză, sau realizate în creion, sculpturi, chitara artistului, un nai confecționat tot de el și câteva fluiere confecționate de el. Pe un raft prăfuit stau grămădite câteva cărți: poezii de ale lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, proză semnată de George Călinescu și câteva albume de desen. Totul pare desprins parcă dintr-o altă realitate. De parcă timpul s-ar fi oprit în loc în atelierul lui Ion Cucereanu. Artistul a mai pictat și câteva icoane. Ele pot fi admirate tot aici, fiindcă sunt puse pe pereții casei, văruiți așa cum iubea Ion Cucereanu.
Iubește culoarea luminii și a vieții
„Culoarea lui preferată era galbenul”, a specificat Iulia Șeptelici, fapt care nu pare să uimească pe nimeni pentru că tot ce are legătură cu Ion Cucereanu are măcar un punct, oricât de minuscul, de culoare galbenă. Poate de aceea, casa lui Ion Cucereanu este vopsită în galben, porțile sculptate de el sunt predominate de culoare galbenă, iar în picturi galbenul este culoarea care are permanent un loc de cinste. Conform literaturii de specialitate, culoarea galbenă este una masculină, o culoare a luminii și a vieții, fără a putea tinde spre întunecare. Acest lucru a fost foarte bine observat de Kandinski: „Galbenul are o asemenea năzuință spre lumină încât nu poate să existe galben foarte închis Putem spune deci că între alb și galben este o afinitate profundă, fizică.”
„În viața asta, oricât de mult ai lucra, tot vine un moment când înțelegi că nu le-ai reușit pe toate”
Am examinat cu atenție casa pictorului și cu cât mai mult o analizam, cu atât mai specială îmi părea. Crucifixul din preajmă, portretele și autoportretele, sculpturile, și uneltele lui Ion Cucereanu parcă ne îndemnau să le mai privim odată, să ne reținem pentru încă o clipă pentru a asculta continuarea poveștii artistului Ion Cucereanu. Astfel, am aflat că pictorul a lăsat în urmă două lucrări nefinalizate care, sunt păstrate cu sfințenie de sora acestuia. Deși, a lucrat la ele până în ultimul moment cât i-au permis forțele, totuși nu a reușit să le finalizeze. Iar în acest sens, Iulia Șeptelici și-a amintit de fraza preferată a fratelui ei: „În viața asta, oricât de mult ai lucra, tot ajunge un moment când înțelegi că nu le-ai dovedit pe toate”, spunea Ion Cucereanu, iar sora sa a adăugat că artistul avea planuri grandioase pentru viitor, însă viața i-a fost curmată de o boală grea.
„Pentru că tot ce are el trebuie păstrat, trebuie îngrijit”
Am întrebat-o pe Iulia Șeptelici dacă există șanse ca casa pictorului să fie transformată în muzeu. Răspunsul a fost vag. Au existat propuneri ca această casă să devină un muzeu în cinstea lui Ion Cucereanu, însă, la un moment dat nu erau suficiente resurse. După care în lume a fost declarată pandemie. Lucru care i-a împiedicat de a merge în realizarea acestui obiectiv. „Au venit mulți oameni și au propus, dar parcă nu s-a primit. Aici trebuie timp, cunoștințe și forțe. Pentru că tot ce are el trebuie păstrat, trebuie îngrijit. Și a mai fost și pandemia care multe vieți a curmat și ne-a făcut să ne gândim la altceva. Acum îi războiul din Ucraina. Eu mă rog în fiecare zi să fie pace și liniște în lume. Pe restul le-om face noi cu timpul”, a spus Iulia Șeptelici.
Casa pictorului Ion Cucereanu din Măcărești se află pe traseul Ungheni – Nisporeni și este unica locuință de acest tip din raionul Ungheni.