Tăierile ilicite, cazurile de braconaj, emisiile neautorizate de poluanți, poluarea resurselor acvatice și extragerea ilicită a resurselor naturale sunt cele mai stringente probleme la zi.
Potrivit unei note informative a șefului Inspecției Ecologice din Ungheni, Vadim Dadus, de la începutul anului până în prezent în acest sens au fost efectuate 146 inspectări privind îndeplinirea cerințelor de protecție a mediului, în urma cărora au fost emise tot atâtea acte de control. În rezultatul încălcărilor depistate s-au întocmit 87 procese-verbale contravenționale. Suma totală a amenzilor aplicate depășește 97 de mii de lei, dintre care au fost achitate 41550.
Acesta a menționat câteva aspecte: „În urma acțiunilor întreprinse privind contracararea și depistarea cazurilor de braconaj și tăieri ilicite se observă o descreștere a numărului acestora comparativ cu perioada similară a anului trecut. La compartimentul gestionarea deșeurilor sunt anumite probleme, inclusiv în ceea ce privește deșeurile în instituțiile medicale. Dar odată cu implementarea proiectului „Crearea sistemului de management intergat al deșeurilor solide în zona 5”, proiect în cadrul căruia până în anul 2021 în extravilanul localității Florițoaia Veche urmează a fi construit un centru regional de management al deșeurilor, sperăm să se îmbunătățească substanțial situația privind diminuarea impactului de poluare asupra mediului, cauzat de depozitarea gunoaielor de orice natură în locuri neautorizate”.
Totodată Vadim Dadus a mai specificat că în proces de degradare se află și resursele funciare, care suportă o diminuare continuă a calității solurilor și productivitatea scăzută a terenurilor agricole, avansând eroziunea solului și alunecările de teren. În ce privește resursele minerale, extragerea ilicită a lor este una din cele mai stringente probleme în anul curent. Dânsul spune că cele mai semnificative resurse minerale utile sunt: nisipul pentru construcții „Costuleni ll”, nisipul-prundiș „Cetireni-1”, argilele și rocile de nisip „Ungheni-3”, care nu se mai exploatează, materia primă pentru ceramică din satul Novaia Nicolaevca și zăcămintele de ape minerale naturale de la Negurenii Vechi, care nu functionează.
Nota respectivă a Inspecției Ecologice a fost examinată recent în cadrul unei întruniri raionale, unii dintre participați venind cu propuneri, recomandări sau întrebări. Spre exemplu, Iulia Pancu, șefa Direcției Educație, s-a arătat interesată de situația spațiilor verzi, întrucât instituțiile școlare participă frecvent la campanii de salubrizare și de plantare a arborilor. Însă potrivit dânsei, puțini din aceștia ajung la maturitate, fiindcă ulterior nu mai sunt îngrijiți. În aceste condiții gradul de împădurire în raion este în continuă descreștere. Vadim Dadus a explicat că autoritățile publice locale deseori solicită aceste tăieri de copaci, fie pentru lucrări de amenajare, reparația drumurilor sau alte motive.