Săptămâna trecută, la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” au avut loc mai multe evenimente, care au adus în prim-plan organizarea și funcționarea bibliotecii ca sistem tehnologic și metodologia de elaborare a documentelor tehnologice, s-a relatat despre sistemul biblioteconomic din Letonia. Un eveniment deosebit a fost lansarea cărții „Scrisori către Ion Druță” de Ștefan Susai.
Din activitatea bibliotecii și a bibliotecarelor
Primul eveniment din agenda de lucru a BPR „Dimitrie Cantemir” a fost seminarul teoretico-practic cu participarea bibliotecarilor din oraș și raion, cu următoarele tematici: Organizarea și funcționarea bibliotecii ca sistem tehnologic și Metodologia de elaborare a documentelor tehnologice.
Comunitatea bibliotecară a fost informată cu noutățile biblioteconomice de ultimă oră. Au fost făcute relatări despre aspectul cultural și biblioteconomic din Letonia. S-a discutat despre concursurile din cadrul Programul Național Lectura Central, despre vulnerabilitatea energetică și alte aspecte profesionale.
Bibliotecarele au fost familiarizate cu noțiuni despre organizarea și funcționarea bibliotecii ca sistem tehnologic cum ar fi, dezvoltarea resurselor documentare. Pentru a întări cunoștințele teoretice în vederea organizării și conservării colecțiilor de documente, acestea au realizat în practică unele procedee de lucru în acest sens.
„Scrisori către Ion Druță”, cartea lui Ștefan Susai lansată la Ungheni
La BPR „Dimitrie Cantemir” a avut loc și lansarea cărții „Scrisori către Ion Druță” a publicistului, jurnalistului și cercetătorului român, Ștefan Susai. Evenimentul a început cu un minut de reculegere în memoria regretatului scriitor, după care a urmat un recital de poezi, prezentat de elevii Gimnaziului „Ion Vatamanu” din satul Pârlița, membri ai cercului dramatic „Vatra” condus de profesoara Jana Bejenaru.
Cu un interes deosebit s-au implicat în această activitate bibliotecarii din raion și elevii de la liceele „Mihai Eminescu” și „Vasile Alecsandri”, care au citit și au analizat unele pasaje din carte, care conține subiecte identificate de autor în timpul explorării localităților din țară, cum ar fi sărăcia, depopularea satelor, infrastructura unor obiective culturale ruinate, efectele globalizării asupra satului și a noțiunii de țăran. Aceste și alte subiecte vizate de autor au fost dezbătute într-o rundă de întrebări și răspunsuri în cadrul lansării de carte.
La finele activității, protagonistul evenimentului a împărțit cărți și a dat autografe.