Anume mulţi ani şi realizări frumoase i-au dorit oaspeţii omagiatului, ansamblului folcloric model „Ţărăncuţele” din satul Floriţoaia Veche care duminica trecută a marcat zece ani de activitate artistică. Treptele ce duc spre căminul cultural şi biblioteca satului în acea zi s-au transformat în scenă de sărbătoare, de pe care au răsunat nu numai cântece populare în interpretarea omagiatului, ci au evoluat şi ansamblul model de copii „Floarea Norocului” din acelaşi sat, formaţiile cunoscute din satele vecine „Busuioc” din Mănoileşti şi „Ciutura” din Cetireni, ci şi cuvinte de recunoştinţă, mulţumire, mândrie, au fost înmânate flori, diplome, cadouri, s-a organizat o călătorie pentru colectiv la mănăstirile din România.
Sergiu Mărgărint, primarul comunei Floriţoaia Veche, în cuvântul său de salut a menţionat că sunt fericiţi pentru că au un asemenea ansamblu, care a făcut multe în aceşti 10 ani pentru promovarea tradiţiilor şi cântecului popular care te însoţeşte şi la muncă, şi la sărbătoare, îţi face viaţa mai frumoasă. Tot el i-a prezentat pe oaspeţii de onoare, printre care Petru Racoviţă, artist al poporului din republică, solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet, originar din satul Floriţoaia Veche.
Conducătoarea „Ţărăncuţelor”, Lidia Bolşoi, a povestit despre numeroasele proiecte realizate în aceşti ani, despre participarea la concursuri, festivaluri, inclusiv la cele internaţionale. A vorbit despre înfiinţarea ansamblului de copii care de mai mulţi ani poartă titlul de formaţie model, fiind condus de o femeie neobişnuită, Maria Cerempei, datorită căreia aici, cu mulţi, mulţi ani în urmă, au început să cânte. Şi-a împărtăşit planurile, la fel de grandioase, despre care mărturiseşte dorinţa de a restaura conacul boierului Cuţîu şi a face în el un muzeu. Conducătoarea le-a numit pe toate membrele formaţiei, le-a mulţumit soţilor lor pentru că le oferă consoartelor posibilitatea de a bucura spectatorii cu arta lor.
Părintele Adrian Agapi, parohul bisericii din localitate, a felicitat formaţia cu ocazia aniversării şi i-a dăruit icoana Naşterii Domnului. Ludmila Guzun, preşedinta raionului Ungheni, a vorbit despre roada bună adunată de ansamblu anii aceştia, despre ştacheta înaltă fixată pentru sine de membrele lui.
Bineînţeles, au răsunat cântece, care au făcut ca cei prezenţi să nu fie indiferenţi, ei au cântat împreună cu artistele, au aplaudat fierbinte.
Trebuie să vorbim şi despre salutul din partea cunoscutului pământean Petru Racoviţă, a cărui voce a răsunat pe cele mai mari scene de operă ale lumii. Anume el a vorbit despre acel fior pe care îl încearcă de fiecare dată când soseşte în satul natal. Oaspetele a felicitat cu căldură colectivul şi pe surioara sa, Lidia Bolşoi, menţionând că primul pas pe scenă l-a făcut anume datorită Mariei Cerempei.
Printr-o simplă coincidenţă, în acea zi acompaniatorul ansamblului, Andrei Pascaru, prin evoluarea pe scenă şi-a sărbătorit ziua de naştere. Îi dorim ca în viaţă întotdeauna să fie loc de voie bună şi muzică.