În ziua de 6 mai s-a produs un eveniment în premieră pentru Republica Moldova și România – s-a repopulat râul Prut cu aproximativ 800 kg (32.000) de puiet din specia crap (Cyprinus carpio) cu greutatea de 25-30 grame și s-a marcat Ziua Prutului.
Victor Cernobai, fondator „Salvați Prutul” Iași ne-a declarat că importanța acestei acțiuni este cu atât mai mare, cu cât ea este prima pentru Moldova și România și este prima în care se colaborează cu colegii din Republica Moldova. „E un eveniment benefic pentru Prut, pentru noi, oamenii, pentru că contribuim la un mediu mai sănătos, refacem fauna din râul Prut, care este supusă diferitor acțiuni de diminuare”, a mai precizat acesta. Acesta a ținut să mulțumească instituțiilor din Republica Moldova, care le-au fost alături. E vorba de Agenția Națională de Mediu (Marius Caț), Centrul pentru Cercetare a Resurselor Genetice Acvatice „ACVAGENRESURS”, (Vasile Domanciuc), care le-a pregătit dosarul științific și le-a dat toate îndrumările, Inspectoratul de Mediu.
Colegul său, Dan Chiroșcă, ne-a precizat că evenimentul de la Ungheni e finalul proiectului „Pești, nu povești. Donează și populează”, un proiect care durează de mai mult timp. Anterior ei au întreprins o altă acțiune de repopulare cu pești, doar că în România.
Prezent la eveniment a fost și Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Acesta a declarat pentru ziarul „Unghiul” că speră ca aceste acțiuni să continue, mai ales că există deschidere la nivel înalt, atât din țara noastră, cât și a autorităților din România. „Inspectoratul pentru Protecția Mediului ține legătură strânsă, inclusiv și cu această organizație („Salvați Prutul”, Iași) și acest lucru este o dovadă că numai împreună putem să facem lucruri bune, numai împreună putem îmbunătăți calitatea resurselor de mediu”, a mai menționat acesta. În continuare Ion Bulmaga a mai ținut să precizeze că angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului urmează să monitorizeze, urmează să efectueze împreună cu angajații Poliției de Frontieră razii în vederea respectării legislației de mediu de către pescari, pentru că fondul piscicol trebuie păstrat.
Demersuri pentru a oficializa Ziua Prutului
„Ca acest eveniment să fie complet am fost invitați imediat după repopulare de domnul Petru Iacobciuc la un alt eveniment, un demers ce se vrea a fi în permanență și anume „Ziua Prutului”
Nu întâmplător s-a ales această dată de 6 mai. Cu toții știm că 06.05.1990 a fost ziua când Podul de flori de la Ungheni a marcat trecerea liberă de pe un mal pe celălalt.
O masă copioasă pe malul Prutului alături de o pictură marca Ghenadie Manica, dar și aruncarea simbolică a florilor pe sălbaticul Prut au fost cireașa de pe tort. Mulțumim Petru, mulțumim Ghenadie! Mă bucur nespus de mult că în sfârșit sălbaticul Prut va avea o zi a sa pe care să o sărbătorim cum se cuvine. Eu zic că o merită cu prisosință. La Mulți Ani, râu frumos!” a scris pe pagina sa de facebook Dan Chiroșcă.
Am discutat cu Petru Iacobciuc, activist de mediu, care ne-a spus că a venit cu inițiativa ca ziua 6 mai să fie ziua râului Prut. „Ideea îmi aparține mie și opinia publică s-a sesizat și am sprijin ca această zi să fie denumită oficial în Moldova. Multă lume nu prea cunoaște ce istorie și ce comori ascunde acest râu, care a fost și încă mai este o frontieră de stat”, a precizat Petru Iacobciuc.