„Sunt în proces de divorț. La sfârșitul acestei luni voi primi certificatul de divorț. Am fost anunțată ce trebuie să fac, ce acte trebuie să prezint la Oficiul Stării Civile pentru a intra în posesia lui. Un gând însă mă frământă: ce se întâmplă cu cununia religioasă? Cineva mi-a spus că se anulează de la sine, altcineva m-a informat că în cazul că doresc să mă recăsătoresc și să mă cunun trebuie să solicit un certificat de dezlegare a cununiei la Episcopia de Ungheni și Nisporeni”, se menționează în scrisoarea venită pe adresa electronică a redacției și semnată de Emilia Crețu.
Se pare, drumurile Emiliei nu se termină doar la Oficiul Stării Civile. Potrivit lui Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, cei care au divorțat și doresc să se cunune trebuie să solicite mai întâi un certificat de desfacere a primei cununii, pentru a primi ulterior binecuvântarea unei căsnicii fericite. „Persoana care deja are divorțul civil, prezintă actul ce confirmă acest lucru la secretariatul episcopiei, buletinul de identitate și certificatul de cununie. În baza acestor acte, se poartă discuția cu persoana în cauză. În urma cererii depuse și a cercetării cazului se emite de către episcop o rezoluție pe numele persoanei”, explică Corostinschi. Preotul afirmă că documentele se păstrează într-un registru ca act de ieșire a episcopiei. Acest act este prezentat la biserica unde persoana dorește să se cunune din nou.
Cu câțiva ani în urmă, cei divorțați, care doreau să se cunune, urmau doar un ritual efectuat de preot, fără a i se elibera careva acte. „La noi, în loc să se simplifice procedurile, birocrația e la orice pas. A pătruns și în biserică. La ce bun să se elibereze aceste certificate? Consider că e doar un motiv de a aduna bani de la oameni, e o tendință de a transforma totul în business”, se dă cu părerea Ion. Dânsul, când a decis să se cunune din nou, ar fi nimerit într-o astfel de situație. După ce ar fi comunicat despre intențiile sale și ar fi prezentat actele care confirmă faptul că a divorțat, i s-ar fi eliberat un certificat în care scrie că primește binecuvântarea din partea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni. Cert e că toată această procedură nu ar fi fost gratuită. Potrivit lui Vadim Corostinschi, solicitantul achită o taxă de 130 de lei: „Se plătește această taxă, deoarece se dă acel act. În plus se mai dau și canoane, depinde de situația fiecărui om”. Ion mai zice că pe lângă faptul că a achitat acea taxă, a mai fost sfătuit să cumpere și o carte de rugăciuni, la prețul de o sută de lei, iar duhovnicul i-a zis ce rugăciuni să citească pentru a-și spăla păcatele. Drept e că Ion a spus că așa și nu ar mai fi citit rugăciunile din acea carte.
Părerile sunt împărțite în privința acestor proceduri care au devenit o noutate atât pentru biserică, cât și pentru enoriași. Dacă unii încurajează această practică, alții consideră că e greșită, deoarece „ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă”. „Părerea mea este că niciun preot nu poate dezlega cununia, dar nici să ceară taxe. Doar cununia e o taină divină, în ceruri sunt legate două suflete de către Dumnezeu. Eu cred că desfacerea cununiei nu există, e o metodă de a mai acumula bani. Or, nu degeaba se spune că „Ceea ce Domnul uneşte, omul să nu despartă”, consideră Ion.
Vadim Corostinschi afirmă că din cele mai vechi timpuri Biserica a admis divorțul pentru un singur motiv – adulterul: „În cazul acestuia, desfacerea căsătoriei nu întâmpina nici un fel de greutate sau împotrivire din partea autorității bisericești. În cazul altor motive însă, care puteau fi oricât de grave, Biserica s-a împotrivit întotdeauna divorțului, ținând la trăinicia căsătoriei. Acum, din păcate, multe familii s-au despărțit din cauza străinătății sau intervin alte cauze care fac imposibilă păstrarea și continuarea legăturii matrimoniale între soți.
Totuși secretarul episcopiei sfătuiește familiile în dificultate sau care doresc să divorțeze să se adreseze la preotul sau episcopul din localitate, pentru soluționarea problemelor și menținerea familiei: „La început totul a pornit din dragoste și trebuie de găsit problemele care au stins acea dragoste. Orice căsătorie, fie în lumea civilă sau în cea bisericească, este destinată să dureze întreaga viață”.