Probabil, echipa de karate din Ungheni nu a cunoscut un asemenea triumf în întreaga sa istorie de existență. De la Campionatul European deschis de karate pentru tineri și adulți și Campionatul Mondial pentru copii, care au avut loc recent în orașul ceh Brno, 20 de elevi ai antrenorului Școlii de Sport pentru copii din municipiul Ungheni, Iurie Cebaniuc, s-au întors cu 25 de medalii. Potrivit antrenorului, astfel de competiții coincid rar, s-a întâmplat acum din anumite motive, iar faptul că au obținut atâtea medalii este minunat. Dacă Iurie Cebaniuc a spus că este minunat, atunci chiar așa este.
La Campionatul European, Marius Bernic a luat bronzul, iar Dan Popescu – argintul. A doua zi, a avut loc Campionatul Mondial, care a reunit sportivi din 18 țări – 2554 de pretendenți la locurile premiante – la astfel de competiții nu se duce nimeni degeaba, ci doar pentru a câștiga.
La Campionatul Mondial, băieții au ocupat 23 de poziții premiante, inclusiv 5 locuri întâi. Maxim Oboroc, Cristian Iagolnițchi, Mihail Ciugureanu, Gabriel Balica, Maxim Lișciuc, Petru Isac, Dan Popescu au câștigat medalii de aur, inclusiv în clasamentul pe echipe, la diverse probe (kata, kumite, fuku-go). Unii dintre ei au adăugat la medalia de aur și pe cea de argint, precum Dan Popescu, iar Maxim Oboroc, Cristian Iagolnițchi, Petru Isac au luat nu numai argintul, ci și bronzul. Mihail Ciugureanu și Gabriel Balica au devenit deținători ai medaliilor de bronz.
Medaliați cu argint la Campionatul Mondial sunt Lucian Savciuc, Grigore Mărgărint, Ana Popescu, cu bronz – Ana Iurii, Maria Isac, Polina Bîcova. Nichita Maximciuc și Constantin Iachimovschi au acumulat o experiență minunată.
Trebuie remarcat faptul că sportivii ungheneni au participat la campionatul mondial acum doi ani. Atunci, o echipă de 12 copii a luat 12 medalii. Întrebarea, poate victoriile sunt prea ușor de obținut, l-a jignit pe interlocutor. El a spus că noi, pur și simplu, nu cunoaștem nivelul sportivilor noștri. Ca întotdeauna, este laconic și nu spune că a fost foarte îngrijorat pentru discipolii săi, cu atât mai mult cu cât luptele în cadrul Campionatului Mondial – competițiile s-au desfășurat în sala uriașă și lixoasă a palatului de hochei – au avut loc simultan pe 10 tatami, între orele 9.00 și 22.00, iar participanți erau atât de mulți, încât nu aveai pe unde trece. Întreaga echipă, ca și copiii lor, Ana și Dan, a fost susținută de Ecaterina și Andrian Popescu. Desigur, nu sunt cuvinte care să transmită sentimentele lor atunci când fiul a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului Campionatului Mondial, iar pe panoul video, mai sus de toate celelalte, fâlfâia drapelul Republicii Moldova.
Foarte satisfăcut de rezultate, antrenorul a mulțumit Primăriei municipiului Ungheni și Direcției Educație pentru sprijinul financiar substanțial și m-a surprins cu o remarcă, precum că e gata, de azi, băieții au uitat că sunt campioni și o iau de la început. Data viitoare cel care i-a cedat întâietatea lui Dan Popescu, iar acesta este campion al Europei și al lumii, va încerca cu siguranță să câștige, iar pentru a preveni acest lucru, va trebui să muncească din greu.