Vladimir Bîrzoi este student în anul II, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova și e născut în satul Todirești.
— Vladimir, deși ești un pic cunoscut cititorilor noștri, pentru că ai scris câteva materiale în „Unghiul”, te voi ruga totuși să ne spui pe scurt câte ceva din biografia ta.
— Sunt originar din Todirești, o localitate ce îmi place destul de mult și unde revin cu drag de fiecare dată. Ce ține de studii, am absolvit Școala Profesională nr.3 din Chișinău, specialitatea electrician, ulterior am studiat un an la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Pârlița. Obținând diploma de bacalaureat am putut să aplic la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova. Și iată-mă în prezent student în anul doi.
— De ce ai decis să urmezi Facultatea de Jurnalism? Or, acum majoritatea fac blogging, vlogging şi nu prea mai fac o facultate.
— Părerea mea este că o facultate este necesară nu doar pentru formarea unei cariere, dar și pentru dezvoltarea ta ca persoană. La început au fost mai multe opțiuni, mi-a trebuit ceva timp să iau o decizie, am vorbit cu foști absolvenți ai facultăților unde doream să aplic, am analizat oportunitățile și capacitățile mele. Într-un final am aplicat la Jurnalism. Vlogging-ul nu este genul meu, dar susțin persoanele care fac o astfel de activitate, persoanele care într-adevăr au conținut bun ce poate motiva și solidariza societatea. Dacă ești o persoană care publică doar conținut sec, mai bine te abții să faci acest lucru.
— Ce anume te atrage în acest domeniu?
— E un domeniu dinamic, mereu avansezi, ții pasul cu lumea, ești mereu la curent, ești mereu informat. Jurnalismul este despre oameni. Aici poți rezolva o problemă scriind despre ea, poți ajuta o persoană relatând despre ea. Promovând adevărul, poți forma opinii sănătoase în rândul cetățenilor.
— Spuneam mai sus că ai mai scris materiale pentru publicaţii, printre care şi ziarul „Unghiul”. Când ți-ai început cariera de jurnalist? Afirm carieră, pentru că dacă ai scris deja articole, e un început, bineînțeles.
— Da, îmi aduc aminte bine ziua în care am expediat la adresa redacției primele materiale. Au fost trei în total, dar a fost publicat doar unul. Acum să-l recitesc, aș redacta multe lucruri. Recunosc, eram la început de cale, în timp am mai căpătat experiență. Când începem să cochetăm un domeniu nou, primele experiențe nu ne ies perfecte, important e să ne menținem motivația pe „ON” și să avansăm cu pași mici, dar siguri, căci succesul nu vine peste noapte, ci mai degrabă ți-l asiguri în timp.
— Îți mai aduci aminte de modul în care ai realizat primul tău material? Ți-a ieșit așa cum ți-ai dorit?
— Sincer să fiu, în prezent l-aș șterge. Cred că se putea și mai bine, dar nu sunt un copil să mă plâng de asta. Redacția a luat de cuviință să-l publice, bănuiesc că a fost un material acceptabil. Totuși, a fost o experiență frumoasă să găsesc numele meu figurând ca autor în ziar. M-a entuziasmat ca prima ieșire cu o fată. Și da, experiența dată nu cred că o voi uita vreodată!
— Care sunt criteriile după care îți alegi subiectele și interlocutorii?
— Sunt mai multe. Unul dintre ele ar fi actualitatea. Drept exemplu, dacă suntem în perioada bacalaureatului, atunci potențialii interlocutori pot fi elevii, profesorii etc. Uneori identific o problemă și încerc să găsesc cauza, persoanele afectate și cine este responsabil de gestionarea acesteia. Este de notat că trebuie să oferim dreptul la replică fiecărei persoane vizate, iar dacă identificăm o persoană ce se remarcă prin activitatea sa, persoană exemplu ce ar putea inspira societatea, atunci o aducem în vizorul publicului.
— Momentan, ești student la Jurnalism. Te gândești cu seriozitate să urmezi o carieră în acest domeniu?
— Sincer să fiu, da, mă gândesc la asta, chiar dacă la moment pe lângă facultate sunt angajat la un site ce prestează servicii de livrare. M-am și aventurat cu tata în domeniul zootehnic, încă mai experimentăm și dorim să simțim pe pielea noastră cum e să fii fermier. De fire, pot spune că sunt un visător. Visez să trăiesc într-o societate onestă, prosperă, dar pentru aceasta trebuie să muncim cu toții. Ca jurnalist, cred că pot lăsa o urmă prin activitatea de a scrie și da, o să continui să practic această meserie.
— Cineva te-a făcut să alegi acest drum sau a fost doar pasiunea și instinctul tău?
— A fost o alegere gândită, o alegere personală. Mi-am urmat instinctul și pot spune ferm că nu regret acest lucru. Aș minți dacă aș spune că m-a influențat cineva. Eram deja la vârsta când părinții mă lăsau să iau singur deciziile și le mulțumesc pentru încrederea și sprijinul oferit. Îi îndemn și pe tinerii absolvenți să aplice unde-și doresc și niciodată să nu aibă dubii în privința deciziei luate.
— Cum crezi, care sunt calitățile unui jurnalist bun?
— Un jurnalist bun este unul responsabil, unul care își asumă responsabilitate pentru textele scrise, o persoană care promovează adevărul. E un om în care cetățenii au încredere, e un om independent ce nu face partizanat politic și nu doar. Un jurnalist bun delimitează faptele de opinii și activează în interesul public.
— Dacă ar fi să alegi dintre jurnalistul de presă scrisă și cel de televiziune, pentru care ai opta?
— Unii mai asociază jurnalismul cu prezența pe sticlă și popularitatea, dar nu e așa. Jurnalismul e mult mai mult. E munca din spatele ecranelor pe care mulți nu o percep. Personal, vreau să mă aventurez în jurnalismul de investigație, e cel mai dificil, dar mie îmi plac provocările. Sunt o fire curioasă și deseori îmi bag nasul chiar dacă nu e oala mea. Stăm prost la capitolul integritate, la noi în societate prevalează interesele personale, se pune accent pe venit, nu pe calitate. Societatea noastră chiar are nevoie de astfel de persoane care semnalează atunci când se fac încălcări, iar la noi încălcări se fac, chiar foarte multe.