Ansamblul model de cântec și dans „Struguraș” de la Palatul de Cultură din Ungheni, împreună cu delegația oficială a primăriei municipiului, în drum spre orașul francez înfrățit Andrézieux-Bouthéon a făcut o oprire în Veneția.
După ce și-au încheiat vizita în localitatea mică și liniștită, s-au îndreptat spre orașul natal de pe Prut, prin Paris, pentru a admira o altă operă a lui Gustave Eiffel, turnul. Cititorul cunoaște că podul feroviar din Ungheni, care leagă Moldova și România, a fost construit în conformitate cu proiectul acestui inginer-constructor strălucit. Timp de 8 zile, delegația de cântăreți și dansatori din Ungheni, care a parcurs mii de kilometri, a călătorit pe drumurile din România, Ungaria, Austria, Italia, Franța și Germania.
Membrii ansamblului coregrafic, care dansează așa, încât îți pare că nimeni nu-i poate întrece, își împărtășesc impresiile despre această excursie de neuitat care i-a entuziasmat. Potrivit Alexandrinei Săculțan, elevă la liceul „Vasile Alecsandri, clasa X „A”, deși drumul, a fost lung și un pic obositor, călătoria a meritat-o. Până au ajuns în Franța și multe țări au rămas în urmă, au făcut o mică escală în orașul pe apă – Veneția. „Este imposibil să redai în cuvinte toată frumusețea acelor locuri și emoțiile pe care le-am încercat. Când am ajuns în orașul de destinație, am fost uimiți să vedem postere cu fotografii ale ansamblului nostru pe panourile informative. În numele întregii noastre echipe, doresc să-i mulțumesc doamnei Nina Pricladova, care ne-a crescut și ne-a format ca ansamblu, ne-a oferit posibilitatea de a vedea alte țări. Mulțumesc foarte mult și Primăriei Ungheni, care a contribuit la realizarea acestei călătorii”, a spus fata.
Un alt dansator, Gleb Rață, elev în clasa a VIII-a a liceului „Vasile Alecsandri”, a fost de asemenea încântat de această călătorie, de evoluarea din Andrézieux-Bouthéon, de cadoul comemorativ, de drumurile din Europa – în timpul deplasării, prin autobuz puteai merge, stewardesa le aducea ceai. A fost impresionat de Veneția, de canalele sale, de porumbeii care se așezau pe mâini, de orașul puțin numeros în care au dansat, de Turnul Eiffel, mai ales noaptea, când strălucește. „Toate acestea sunt dansurile pe care le iubesc foarte mult, acesta este „Struguraș”-ul, aceasta este Nina Pricladova – doar datorită lor am fost aevea într-o poveste uimitoare. Sunt recunoscător tuturor pentru o astfel de călătorie, pentru faptul că s-a maifestat atâta grijă față de noi», a spus Gleb.
„Da, copiii sunt mul-țumiți. Conducătorul? Ea, de asemenea, e mulțumită, cred că toată lumea a fost mulțumită. Călătoria este foarte reușită. Pe drum, am vizitat Veneția, și acest lucru a fost prevăzut înainte de călătorie. În general, au fost discutate toate problemele, inclusiv alimentarea. Copiii s-au descurcat bine, iar francezii sunt încântați de profesionalismul lor și, în plus, au apreciat mult faptul că la noi totul e păstrat cu atâta grijă, pe când ei spun că le-au pierdut. Băieții s-au împrietenit, deoarece câțiva dansatori au fost transferați în echipa principală. Orașul este liniștit, dar are o mulțime de complexe sportive, o bibliotecă minunată. Primarul lor a spus că se fac multe pentru tineri. Voi, spunea el, păstrați-vă cultura inedită”, a declarat Nina Pricladova.