Până în 2024, instanța de la Ungheni va fi ajutată să-și dezvolte și să implementeze standarde de management al calității pentru a-și îmbunătăți indicatorii de performanță, grație proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, lansat la 22 septembrie de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Totodată, conform unui comunicat de presă, proiectul va contribui la satisfacerea necesităților justițiabililor prin insti-tuționalizarea platformelor și instrumentelor de comunicare pentru consultarea a diverse grupuri de justițiabili și cetățeni cu privire la problemele juridice și organizarea instanțelor.
Președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Schiopu, a menționat că instituția pe care o reprezintă speră să crească accesibilitatea serviciilor judecătorești și încrederea publicului în sistemul judiciar.
Precizăm că două instan-țe judecătorești din țară (Ungheni și Bălți) vor concura pentru titlul de judecătorie model în cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”.
Cele două judecătorii pilot au fost selectate în urma unui concurs public de către o comisie formată din reprezentanți ai proiectului, Consiliului Superior al Magistraturii, Agenției pentru Administrarea Instanțelor Judecătorești și ai partenerilor din sectorul justiției. Instanțele selectate s-au remarcat prin viziuni clare asupra dezvoltării de viitor, o mare varietate de îmbunătățiri propuse, precum și interes demonstrat și disponibilitate de timp și resurse umane.
Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va oferi asistență și la nivel național în domeniile cheie precum instituționalizarea CIEJ (Cadrul internațional pentru excelență judecătorească), monitorizarea performanței instanțelor, planificarea strategică, mecanisme online de reclamații, implicarea comunității, îmbunătățiri la Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, precum și un program de granturi.
Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va fi implementat până în ianuarie 2024 și are un buget de 5,6 milioane USD.