Voturile și declarațiile de vineri, 23 aprilie, din Parlamentul Republicii Moldova împotriva Curții Constituționale constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale și o încercare de a submina statul de drept. O spune înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell. „În temeiul Constituției Republicii Moldova, Curtea Constituțională este independentă de orice altă autoritate publică și se supune doar Constituției. Prin urmare, Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de gardian al Constituției, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile acesteia”, se arată într-o declarație semnată de oficialul european, transmite IPN.
Reprezentantul UE amintește că toți actorii politici din Republica Moldova trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice – ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.
La şedinţa de vineri a Parlamentului, 23 aprilie, deputații din partea Partidului Socialiștilor şi cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații Fracțiunii Partidului „Șor”, au anulat numirea, în urmă cu doi ani, a judecătorului Curții Constituționale Domnica Manole și au adoptat o decizie de numire a lui Boris Lupașcu în funcţia de judecător nou al Curții Constituționale. Tot ieri, deputaţii au adoptat o hotărâre „pentru adoptarea Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”.