De vreo doi ani, de când a fost deschisă filiala Școlii raionale de sport din Ungheni, Gimnaziul Bumbăta a căpătat un suflu nou. Nu de alta, dar pe lângă activitățile extrașcolare care erau desfășurate în instituție – teatru, sport, croșetare – elevii mai frecventează și cercul de joc de dame. „Copiii au devenit mai cumpătați, atenți, reușita școlară e mai bună”, menționează Natalia Florea, învățătoare de clasele primare, ale cărei fiice au devenit premiante la campionatele raionale, naționale la joc de dame.
În sala pentru jocul de dame m-a întâmpinat antrenorul de la Școala raională de sport, Igor Rotaru. De trei ori pe săptămână el face naveta Ungheni-Bumbăta, satul său natal, pentru a învăța copiii tehnici ale jocului de dame.
De doi ani acesta conduce filiala din Bumbăta, iar de un an a devenit și profesor de educație fizică la gimnaziul din acest sat. „Revin cu drag pe meleagurile natale. Aici m-am născut, aici locuiește tatăl meu, care este om cunoscut în sat, fost profesor de matematică, director de școală, primar, iar acum are nevoie de ajutorul meu. Dar cel mai mult mă bucur când văd copiii interesați de acest joc de dame, care până la urmă dezvoltă logica, dar și părinții care îi încurajează să practice acest sport”, spune Igor Rotaru.
Mesele aranjate cu table de dame își așteptau elevii. Pe pereții sălii, la loc de cinste erau atârnate diplomele, peste 20 la număr, reușitele discipolilor. „Avem și locul I, II, III, ocupate, deocamdată, la campionatele raionale, câteva naționale”, concretizează antrenorul. Nu departe de diplome, pe același perete, găsești și articolele publicate în ziarul UNGHIUL, despre elevul aceluiași antrenor, Marcel Ursu, vicecampion mondial la joc de dame.
S-a dat sunetul. Ușa sălii s-a deschis, iar elevii au venit buluc. Fiecare și-a luat locul la masă și au început să ticăie ceasurile, care controlează timpul fiecărei mișcări a damelor. Cât durează repausul, reușesc să joace un blitz. Cornel Cornea din clasa a V-a zice că vine cu drag la cercul sportiv pentru că îi place profesorul, dar și pentru a afla noi combinații în joc. „Ca să ajung la dame mai ușor”, explică băiatul. Cornel se bucură de succesele sale, a obținut diplome de gradul II, III, V, dar speră să devină campion mondial.
Nu departe de Cornel era și Diana Florea, la fel, elevă în clasa a V-a, care a bucurat antrenorul, dar și părinții cu locul I, obținut la un campionat național, ce avut loc la Soroca. „De un an și jumătate practic acest sport. Îmi place jocul de dame pentru că astfel îmi dezvolt logica”, mărturisește Diana. Ea visează să devină antrenoare la joc de dame. „De când profesorul Rotaru a început să lucreze la noi în gimnaziu, copiii vin buluc la el. La sat nu prea ai multe ocupații pentru copii, de aceea am salutat ideea de a deschide o grupă la jocul de dame. Fiecare părinte trebuie să investească în copii, acesta e viitorul nostru”, adaugă și mama Dianei, Natalia Florea.
De altfel, și antrenorul spune că distanța de la Ungheni spre Bumbăta nu i se pare prea mare atunci când se află între copii: „Mă uit la copiii de la sat, care doresc să participe la concursuri, sunt sârguincioși și asta mă încurajează. Efectul maxim se datorează și susținerii părinților, uniunea profesor-copil-părinte”.
Pe lângă eforturile făcute pentru promovarea jocului de dame la Bumbăta și conducerea gimnaziului se implică pentru dotarea cu inventar pentru sport, după posibilități. Directoarea instituției, Lucia Rădeanu, zice că și-ar dori ca să amenajeze atât sala pentru jocul de dame, cât și cea pentru educație fizică cu tot inventarul necesar, dar stau prost cu banii. Gimnaziul este frecventat de 182 de copii, iar bugetul depășește 2 milioane de lei. Potrivit ei, din bugetul propriu anul acesta au procurat unele echipamente pentru sport. În 2017 se planifică suma de 5000 de lei pentru dotarea sălii pentru educație fizică. Dânsa se arată optimistă: „Lipsa banilor nu ne descurajează. Vom continua să atragem investiții, să scriem proiecte ca să oferim copiilor necesarul”.
De notat, sala unde sunt desfășurate antrenamentele pentru jocul de dame a fost amenajată de Școala raională de sport. Totodată și profesorul Igor Rotaru nu cruță banii atunci când e nevoie de cumpărat o tablă nouă de dame: „Nu îmi pare rău de bani, astfel creez oportunități pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor. Trebuie să le alimentăm interesul față de lucrurile frumoase și utile”.